Кінах відредагує Податковий кодекс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кінах відредагує Податковий кодекс

Казна та Політика
728
Український союз промисловців і підприємців (УСПП) і Економічна рада громадських об'єднань і галузевих асоціацій бізнесу підготували законопроект про внесення змін до чинного Податкового кодексу. Передбачається, що документ потрапить в парламент уже на наступному тижні. Розробники законопроекту стверджують, що його прийняття надасть підтримку таким галузям економіки, як суднобудування, легка промисловість, машинобудування, сільське господарство, і допоможе українським виробникам відновити конкурентоспроможність на внутрішньому і зовнішніх ринках.
Ініціатор законопроекту, глава УСПП, народний депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах називає основними недоліками податкової системи дисбаланс інтересів бізнесу і влади і превалювання фіскальної функції податкової системи над економічною. "Цей дисбаланс дуже негативно впливає на довіру вітчизняних і зарубіжних інвесторів до України, так і в цілому на інвестиційний клімат та умови для підвищення ділової активності", - сказав "i" парламентар. За його словами, влада вирішує задачу наповнення бюджету і не створює умови для економічного розвитку та ділової активності. "І мова йде навіть не про пільги. Йдеться про стимули. Адже якщо в державі не виробляться те чи інше обладнання, відсутня сировина, необхідна для виготовлення якісної конкурентоспроможної продукції, то треба через впровадження механізмів податкового векселя або критичного імпорту, шляхом вільного доступу до кредитних ресурсів виправляти цю ситуацію", - стверджує Кінах.
Законопроект УСПП вносить зміни до статей, що регулюють права та обов'язки платників податків та контролюючих органів у питаннях встановлення реальності угод платників податків, в процедуру визнання угод нікчемними; вдосконалює методи визначення та механізмів застосування звичайної ціни для імпортних товарів процедури узагальнення податкових консультацій. Автори законопроекту пропонують вирішення проблемних питань навколо виплат платниками податку на прибуток роялті нерезидентам, визнання в складі витрат таких платників окремих послуг, отриманих від нерезидентів, і застосування поняття "бенефіціарний (фактичний) одержувач"; вирішення питань навколо адміністрування ПДВ та порядку оподаткування цим податком окремих операцій суб'єктів господарювання.
У законопроекті регулюються проблемні питання щодо стягнення акцизного податку. Вдосконалюється порядок визначення курсових різниць при перерахунку на валютних рахунках фінансових установ, у тому числі депозитних, коштів в іноземній валюті, отриманих у вигляді прямих інвестицій в статутний капітал, шляхом перерахунку курсових різниць щодо таких коштів, спрямованих на формування страхових резервів, не на дату балансу, а на дату здійснення операцій. Регулюється порядок стягнення екологічного податку та збору за спеціальне використання води.
Генеральний конструктор авіабудівного підприємства "Антонов" Дмитро Ківа підтримує внесення до Податкового кодексу запропонованих змін. "З метою підтримки авіабудування у нас є деякі пільги, які становлять 3% від нашого доходу. Але завдяки цим пільгам на нас поширюється питання тендера. Нам пільги заважають більше, ніж допомагають. Ми вже зверталися до Кабміну, щоб нас звільнили від них. Оскільки пільги фактично паралізують сьогодні виробництво", - заявив Ківа. За його словами, за останній рік у компанії було одинадцять перевірок тільки з податкової інспекції. "Ми здійснили досить великі відрахування в бюджет у вигляді податків та різних зборів. Якщо ми є сумлінними платниками податків, то перевіряють нехай хоч раз на рік", - обурюється авіабудівник. За словами Ківи, через ввізне ПДВ на комплектуючі тільки на одному літаку втрачається приблизно $2,5-3 млн., у той час як для іноземних літаків, які закуповуються, обмежень не існує. "Нашій авіакомпанії невигідно купувати вітчизняні літаки, тому що вони будуть на $3 млн. дорожче", - говорить він.
У свою чергу, гендиректор асоціації "Укроліяпром" Степан Капшук звертає увагу на необхідність регулювання порядку оподаткування екологічним податком. "При переробці сільгоспсировини ми отримуємо не тільки готову продукцію, але і деяку побічну продукцію, яка сьогодні обкладається екологічним податком. Зрозуміло, що там, де продукція дійсно утилізується, там цей податок має бути. Але її потрібно розмежувати. Наприклад, корми, макуха тощо - це цінний продукт, який сьогодні реалізовується за кордоном. Або лушпиння - це альтернативний вид палива. Його гранулюють і продають за кордон по $140", - сказав підприємець в розмові з "i". Степан Капшук пропонує звільнити від податку продукцію, яка враховується як готова, на яку є держстандарти і яка є орієнтованою на експорт.
Залишається неврегульованою проблема, пов'язана з досить довільним тлумаченням положень Податкового кодексу, яке дає "велику свободу маневру для податківців", зазначає директор ТОВ "Інвестиційна вагонна компанія" Олександр Рудаков. "Ті формулювання, які ми відстоювали в самому Податковому кодексі, але які податківці та представники Мінфіну зробили досить розпливчастими і розмитими, зараз практично на рівному місці створюють чималі проблеми для всіх платників податків", - сказав експерт. За його словами, ці моменти складно регламентувати в Податковому кодексі, але вони також безпосередньо пов'язані із забезпеченням інвестиційної привабливості та формуванням умов для розвитку бізнесу в Україні.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас