Експерт: Включення друкарського верстата у фінансовій системі неприпустиме — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Включення друкарського верстата у фінансовій системі неприпустиме

Валюта
654
Відомий швейцарський інвестор Марк Фабер виступає проти включення друкарського верстата у фінансовій системі. Він переконаний, що гроші центробанків не дійдуть до реальної економіки, а лише підігріють інфляцію. У дурнях залишиться чесний вкладник, впевнений Фабер, пише "РБК daily".
"Я завжди був проти політики друкування грошей. Це тільки відсуває рішення проблем на невизначений термін. Центробанки багатьох країн тільки наче розмивають гроші, які втрачають свою силу. Інфляція неминуча. Я вже давно кажу, що люди типу голови ФРС США Бена Бернанке та президента Барака Обами - неуки і клоуни. Своїми програмами підтримки кон'юнктури і політикою нульової ставки рефінансування вони ж самі і надули кредитну бульбашку. Таким чином, політики також несуть відповідальність за кризу. Ну а тепер вони виставляють себе в ролі рятівників", - сказав він.
За його словами, гроші центробанків мали прийти в реальну економіку. "Але цього не відбувається. Зрештою за рахунками доведеться платити чесним вкладникам і власникам облігацій. Інфляція знецінить їхні активи. Фінансова система стала занадто величезною порівняно з реальною економікою. Коли на початку 1970-х років я починав свою трудову діяльність, інвестиційні банкіри в якості гарантії пропонували власні кошти. Сьогодні банкіри спекулюють грошима, що належать іншим людям, нічим не ризикуючи. Наприклад, Deutsche Bank, по суті, є сьогодні хедж-фондом, не ризикуючи зазнати збитків. Чому? Тому що, якщо знадобиться, держава його врятує. Нам необхідно повернутися до диференційованої банківської системи", - зазначив експерт.
Тим часом Марк Фабер вважає, що вливання ЄЦБ все ж довели свою ефективність. "Аукціон ЄЦБ, звичайно ж, допоміг. Зважаючи на становище в Греції в банківську систему влили ліквідності. Біржа росте через підживлення грошима і кризи в зоні євро. Якби не було кризи, не було б і такого курсового зростання. Підйом триватиме, можливо, ще протягом якогось часу. Ситуація трохи нагадує 1987 рік. Тоді курси акцій зросли протягом року на третину, а в жовтні впали", - заявив інвестор.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас