Міністр економіки Німеччини підтримує ідею призначення комісара з реструктуризації боргів Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністр економіки Німеччини підтримує ідею призначення комісара з реструктуризації боргів Греції

Казна та Політика
109
Міністр економіки Німеччини Філіп Реслер підтримує ідею призначення уповноваженого комісара з питань процесу реструктуризації боргів Греції. "Я хотів би, щоб Єврокомісія схвалила призначення комісара з реструктуризації боргу Греції", - зізнався Реслер в інтерв'ю одному з ділових видань ФРН, пославшись на поняття, прозвучало раніше з вуст голови Єврогрупи Жан-Клода Юнкера, передає Reuters.
Раніше Юнкер вжив поняття "комісар з реструктуризації боргів Греції", воліючи з обережністю говорити про запропоновану німецькою стороною ініціативу призначення "бюджетного інспектора" по Греції, беручи до уваги реакцію грецької сторони на подібну пропозицію.
Нагадаємо, спочатку ініціатива створення посади "бюджетного інспектора", який буде аналізувати грецький бюджет на предмет його відповідності європейським нормам, виходила від Німеччини. Передбачалося, що спеціальний уповноважений Європейського союзу (ЄС) з бюджетних справ Греції буде наділений правом вето, яке дозволить вчасно заблокувати "потенційно небезпечний" для фінансової стабільності регіону проект бюджету.
Однак реакція грецької сторони на подібну пропозицію виявилася досить різкою. Греки заявили, що ініціатива німецької сторони в разі її реалізації загрожує суверенітету держави.
На цьому тлі Юнкер ввів в обіг поняття "комісара з реструктуризації", заявивши в кінці січня 2012 р., що не бачить необхідності в призначенні "бюджетного інспектора". Водно час Юнкер зазначив, що ця ініціатива продиктована здоровим глуздом і її мета - закликати Грецію до більшої бюджетної відповідальності. "Всім відомо, що грецька програма консолідації дала збої. Усім відомо також, що для повернення Греції на шлях бюджетної економії необхідний підвищений тиск на Афіни з боку європейського співтовариства", - сказав тоді Юнкер.
Між тим Реслер критикує позицію грецької сторони, яка виступає проти ідеї призначення спеціального комісара. "Я не розумію, що викликає настільки запеклий опір грецької сторони такої пропозиції. Іноді в мене складається враження, що грецький народ на тлі кризи, що вибухнула, усвідомлює необхідність принесення жертв, в той час як грецька еліта не бажає відмовлятися від своїх привілеїв", - зазначив політик.
Зазначимо, Греція підписала угоду про обмін держоблігацій та отримання кредитного траншу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас