Ньюсмейкер тижня. Бути чи не бути — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ньюсмейкер тижня. Бути чи не бути

1648
Ньюсмейкером тижня 25 лютого - 2 березня за версією журналу "Фокус" став голова наглядової ради Нацбанку і № 17 в рейтингу багатих українців Фокуса Петро Порошенко, який змусив чекати президента Віктора Януковича, не поспішаючи зайняти запропоноване йому крісло міністра економіки
Вперше за два роки правління Віктора Януковича в низці кадрових ротацій виникла незручна пауза: вакантне місце в уряді не вдалося закрити так швидко, як до цього звик глава держави. На минулому тижні з'явилася інформація про те, що Петро Порошенко стане новим міністром економічного розвитку і торгівлі. Про його призначення голова фракції Партії регіонів Олексій Єфремов повідомив журналістам як про факт, що вже відбувся. При цьому сам Порошенко більше тижня зберігав мовчання, не відповідаючи на пропозицію глави держави ні "так", ні "ні". З одного боку, така поведінка виглядає зухвалою і підозрілою, з іншого - останні спостереження за кадровою каруселлю в уряді підказують, що Порошенко міг бути приголомшений такою пропозицією і перед тим, як прийняти рішення, йому було про що подумати.
Видний "помаранчевий" політик і один з найближчих соратників президента Віктора Ющенка ще при формуванні "біло-блакитного" уряду Миколи Азарова сподівався зберегти за собою пост глави Міністерства закордонних справ, але тотальна зачистка торкнулася і його. Після звільнення Порошенко відійшов від активної політичної діяльності, але залишився частим гостем різних ток-шоу, де в своїх висловлюваннях проявляв чудеса еквілібристики, не скочуючись ні в провладну, ні у відверто опозиційну риторику.
Навіщо Віктору Януковичу знадобився один з ключових гравців старої команди? Існує кілька версій. По-перше, призначення Порошенка в Кабмін нейтралізує сильну самостійну політичну фігуру, внісши її у владу і фактично зробивши з нього другого Сергія Тігіпка. Та й посада міністра економіки для цієї мети доволі підходяща: в цьому кріслі у чиновника повно бюрократичної роботи при фактичній відсутності дієвих важелів впливу на ситуацію в країні. Крім того, робота в уряді фактично поставить хрест на депутатських амбіціях Порошенка, який заявив нещодавно про намір балотуватися на найближчих виборах по мажоритарному округу у Вінницькій області.
По-друге, на тлі невдоволення Заходу політикою офіційного Києва Порошенко - вигідне придбання для влади. У нього за плечима багатий досвід і хороші відносини з європейськими колегами. На думку політологів, це призначення важливо і для прем'єра Миколи Азарова. Голова наглядової ради НБУ не пов'язаний з так званими групами впливу у владі і зможе стати непоганим балансом між ними.
Втім, самому Порошенку, як зазначають експерти, нова посада в Кабміні не дуже-то й потрібна з урахуванням його планів піти у самостійне політичне плавання. До того ж претенденту на посаду в уряді варто замислитися, чи готовий він нести відповідальність за дії нинішньої влади разом з нею.
Потрібна людина
Експерти - про те, чому Петро Порошенко вигідний владі в ролі міністра економіки країни
Сергій Терьохін, перший заступник голови Комітету ВР з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики
Для Петра Олексійовича посада міністра економіки - приниження. І він буде дурнем, якщо погодиться. Наведу приклад: під час президентства Леоніда Кучми його постійним представником в Кабміні був Володимир Лановий. Кучма його призначив всього на рік, а потім вигнав. Така ж ситуація може повторитися і з Порошенком.
Олександра Кужель, екс-голова Держкомітету України з питань регуляторної політики та підприємництва
Пропонуючи Петру Порошенку крісло міністра економіки, влада намагається прибрати гідного кандидата в президенти країни. Як раніше сталося з Сергієм Тігіпком. Але з Порошенком можуть прорахуватися. Він - потенційна бомба для уряду. Тому що сильніший від тих, хто вже при владі. Але якщо він погодиться, в команді прем'єра Миколи Азарова з'явиться професійний гравець.
Василь Горбаль, народний депутат від Партії регіонів, колишній член Ради Національного банку України
У Порошенка був широкий спектр амбіцій і бажань, враховуючи його базову освіту економіста. Пропозиція пролунала від президента Віктора Януковича. Ну і що? Такі посади багато хто займає незалежно від особистості глави держави. І Порошенко може не стати винятком. Для нього Міністерство економіки - задоволення власних амбіцій.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас