Греція підписала з ЄС угоди про кредити та обмін боргу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція підписала з ЄС угоди про кредити та обмін боргу

Казна та Політика
365
Віце-прем'єр і міністр фінансів Греції Евангелос Венізелос підписав у Брюсселі угоди, що визначають основні параметри обміну грецьких облігацій і подальшого кредитування країни, повідомило Міністерство фінансів Греції.
Венізелос підписав разом з заступником голови Єврокомісії Оллі Реном меморандум про взаєморозуміння, який відкриває шлях до виплати 130-мільярдних кредитів Греції, покликаних врятувати країну від дефолту по 360-мільярдному боргу. Другий пакет допомоги Греції був попередньо узгоджений в лютому після того, як стало очевидно, що 110-мільярдна допомога, виділена в травні 2010 року, виявилася недостатньою. Остаточне схвалення угоди Єврогрупи очікується 9 березня, після закінчення терміну подачі заявок на програму обміну грецького боргу, яка тісно пов'язана з планом кредитування ЄС і МВФ.
З боку Греції угоду також підписав керуючий ЦБ Греції Йоргос Провопулос, а лідери двох найбільших партій Греції передали письмові гарантії його дотримання керівництву Єврогрупи.
Крім того, Венізелос підписав з керівником Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF) Клаусом Реглінгом п'ять документів, які визначають основні параметри угоди з приватними кредиторами щодо обміну грецького боргу з дисконтом (PSI).
Перша з цих угод передбачає рекапіталізацію грецьких банків в рамках 130-мільярдного пакета кредитної підтримки. Грецькі банки опиняться в числі основних постраждалих при обміні боргу з дисконтом у 53,5% від номіналу.
Друга угода передбачає гарантії EFSF Європейського Центробанку щодо надання ліквідності грецьким банкам на час реалізації PSI.
Третьою угодою передбачається виплата готівкою 30 млрд євро приватним кредиторам, щоб "підсолодити" списання за наявними у них на руках облігаціями.
Четвертий документ дозволяє EFSF компенсувати відсоток за низкою грецьких боргових зобов'язань, а п'ятий встановлює схему спільного фінансування з боку державного і приватного сектора, яка входить до числа основних структурних параметрів угоди з обміну боргу.
"Підписання цих угод являє собою уточнення, реалізацію та офіційне підтвердження рішень Єврогрупи від 21 лютого і посилає сигнал приватному сектору, ринків і міжнародному співтовариству, що офіційний сектор всебічно підтримує Грецію і вірить в реалізацію угод (щодо допомоги Греції)", - йдеться в заяві грецького Мінфіну.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас