Литві буде відновлена допомога ЄК після усунення порушень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литві буде відновлена допомога ЄК після усунення порушень

Казна та Політика
100
Єврокомісія відновить виплату допомоги ЄС Литві, як тільки вона виправить всі допущені порушення, пов'язані з використанням наданих коштів, повідомляє інтернет-портал Delfi з посиланням на єврокомісара з податків, Митного союзу, аудиту та боротьби з шахрайством Альгірдаса Шемету.
ЄК призупинила виплати Литві на суму 163 млн євро, вказавши, що порушення перевищують допустимі 2% від обсягу допомоги, крім того, вони можуть повторюватися.
"ЄК попросила Литву усунути недоліки протягом двох місяців з моменту призупинення виплат, тобто з 14 лютого. Це термін, за який помилки повинні бути виправлені. Поза всяким сумнівом, якщо Литва зробить це раніше, то призупинення скасують швидше", - сказав Шемета.
Він зазначив, що дії ЄК щодо Литви не є чимось особливим, оскільки був посилений фінансової контроль за використанням виплат, і такі призупинення діють відносно багатьох країн ЄС. При фіксуванні будь-яких порушень ЄК зупиняє виплати до того моменту, як країна їх виправить. "ЄК ставиться до цього як до засобу, який допомагає швидше все привести в порядок, потім відновлює виплати", - зазначив він.
В даний час Мінфін представив ЄК частину інформації і повідомляє, що найближчим часом передасть всю необхідну інформацію.
Вчора Мінфін поширив повідомлення, в якому сказано, що "ЄК попросила представити більш детальну інформацію з урахуванням звіту Держконтролю за 2010 рік за системою аудиту управління та контролю допомоги ЄС на 2007-2013 роки".
У своїх висновках Держконтроль зазначав, що 26 млн літів (приблизно 7,53 млн євро) з усієї декларованої у 2010 році ЄК суми - майже 3 млрд літів (близько 870 млн євро) - могли бути пов'язані з неправильно виконаними процедурами. Велика частина невідповідностей пов'язана з державними закупівлями. Держконтроль не встановив наявності випадків зловживання.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас