Оновлений Кабмін: обличчя інші, проблеми ті ж — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оновлений Кабмін: обличчя інші, проблеми ті ж

656
Останні кадрові рокіровки, що проводяться Президентом за принципом "щотижня - новий міністр", змінили розстановку сил в уряді. Однак на чиєму боці виявиться перевага, буде зрозуміло тільки після того, як кадровий пасьянс розкладуть до кінця.
Валерій Хорошковський, який перелетів з рекордною швидкістю транзитом через Мінфін у крісло першого віце-прем'єра, формально пішов на підвищення. Але, на відміну від свого попередника Андрія Клюєва, не отримав додатково до віце-прем'єрства портфель міністра економічного розвитку. Як виявилося, на цей пост у Президента були свої види, як і на звільнене місце міністра фінансів. Віктор Янукович послідовно посилює свій вплив на фінансовий блок, і Мінфін, слідом за Нацбанком і Податковою службою, переданий в руки представника "сімейної групи" Юрія Колобова, який працював під керівництвом голови НБУ. Схоже, новий перший віце-прем'єр, який офіційно курирує фінансовий та економічний напрям, виявиться чоботарем без чобіт. Про можливості Валерія Хорошковського розставити свої кадри красномовно свідчить ігнорування його нещодавньої пропозиції змінити керівництво Держфінінспекції, Держказначейства та Держфінмоніторингу.
При цьому інтрига з новим міністром економічного розвитку і торгівлі затягнулася до непристойності. Рекомендований главою уряду претендент Петро Порошенко роздумує над пропозицією Президента вже тиждень, зважуючи потенційні можливості та іміджеві ризики. З одного боку, Петро Олексійович засидівся без діла і не проти повернутися у велику політику. З іншого - для Порошенка, який ходив у кандидатах в прем'єри при президенті Ющенку і фактично створив альтернативний кабінет на базі РНБО, міністерство економіки, яке більше нагадує портфель без ручки, - не надто високий злет. Та й чи варто записуватися в кабінет невдалих реформаторів, успіхи яких можна помітити, тільки озброївшись лупою, за півроку до парламентських виборів? Адже шанси обратися по округу на Вінниччині у Петра Олексійовича цілком реальні. Не виключено, що взята ним пауза потрібна лише для того, щоб глава держави, який вперше отримує відмову, зміг зберегти обличчя.
Відносини всередині кабмінівського клубу джентльменів обіцяють бути непростими. Хорошковський, амбітний політик та успішний бізнесмен, який побував на високих державних посадах, безумовно не захоче залишатися на других ролях в уряді. Зі своєю новою "правою рукою" Микола Азаров не зійшовся в поглядах ще в бутність міністром економіки в Кабміні Януковича. І зараз Микола Янович напевно не горить бажанням бути прем'єром з повноваженнями англійської королеви, та ще й тягнути на собі ярмо відповідальності за всі промахи. До публічного з'ясування відносин справу доводити, ймовірно, не будуть, у нинішній владній команді подібні методи не практикуються, але без чіткого розмежування сфер діяльності між главою уряду і його замом не обійдеться. Цілком можливо, що головною сферою докладання зусиль Валерія Хорошковського в уряді стане знайомий йому ще з початку 2000-х років євроінтеграційний напрям, рух по якому зайшов у глухий кут. Надзавдання йому вже поставили - домогтися введення безвізового режиму з ЄС в 2013 році. Та й на цьому полі йому доведеться конкурувати з секретарем РНБО і міністром економіки.
Новий розпорядник держфінансів Юрій Колобов, який продовжив список друзів старшого сина Президента, які роблять карколомну кар'єру на держслужбі, проблем за своїм напрямом діяльності мати не буде. На його боці, перш за все, повна довіра і підтримка глави держави. У роботі трикутника Нацбанк-Мінфін-Податкова збої не передбачаються в силу спільності інтересів і належності їх керівників до однієї групи впливу. Кураторство з боку Валерія Хорошковського, швидше за все, буде лише формальним. Втім, саме йому доведеться виступати офіційною особою в переговорах з МВФ, де мова вже не йде про виділення Україні чергового траншу кредиту, оскільки відступати від своїх вимог щодо підвищення тарифів на газ для населення в фонді не мають наміру. Зараз під загрозою саме продовження програми співпраці, і українським переговірникам доведеться знайти вагомі аргументи, щоб утримати інтерес до країни нечисленних інвесторів. Браві запевнення в тому, що Україні не загрожує дефолт, Валерію Хорошковському належить підтвердити на практиці, і відшукати додаткові резерви для поповнення прибуткової частини бюджету.
Поки одні експерти вбачають у кадрових перестановках в уряді наближення відставки прем'єра, інші прогнозують появу в ньому нового покоління реформаторів, які зможуть показати клас. Але, швидше за все, Миколу Азарова, який влаштовує Президента своєю старанністю і відсутністю політичних амбіцій, рано списувати з рахунків. А в появі нових політичних "зірок" на кабмінівському небосхилі на Банковій не зацікавлені. Президенти не схильні вирощувати собі конкурентів, тим більше під час першої каденції. Та й ситуація в країні не дозволяє розраховувати на економічні прориви. Приклад Сергія Тігіпка довів, що політичний рейтинг з'їдається реформами набагато швидше, ніж співгромадяни встигають їх оцінити по достоїнству. Очевидно, навіть оновлений Кабінет буде залишатися "пожежною командою", покликаною лише утримати ситуацію в країні як мінімум до осені.
Наталія Гейчук
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас