2012 рік може виявитися кінцем нинішньої економічної системи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

2012 рік може виявитися кінцем нинішньої економічної системи

Валюта
4487
Перший робочий день тижня почався в Німеччині не зовсім звичайно: з самого ранку не відкрилися німецькі банки. Але на це мало хто звернув увагу, тим більше що на наступний день фінустанови запрацювали в звичному режимі. Правда, бажаючим зняти гроші з рахунку видавали купюри нового зразка - банкноти із спеціальним магнітним штампом. Такі ж нові грошові знаки видавали і банкомати. А місцевим жителям та іноземцям заборонили ввозити в країну старі купюри. Через два місяці влада Німеччини заявила про вихід держави із зони євро. Слідом за нею союз покинули Голландія та Фінляндія. Ще через кілька місяців єврозона розвалилася, і країни повернулися до своїх колишніх валют.
Такий сценарій розвитку подій - не більше ніж вигадка. Його автор - Дірк Майер з німецького Університету імені Гельмута Шмідта. Але, як кажуть, в кожному жарті є частка правди. "Вірогідність того, що в найближчі три-п'ять років єврозона розпадеться, 50 на 50", - впевнений американський економіст Нуріель Рубіні. Уже зараз єврозона перестала бути "медом намазаною" для країн ЄС. Наприклад, Литва, Латвія і Польща - країни, які найближчим часом мали відмовитися від своїх національних валют, - вирішили почекати з переходом на євро.
Занепад Європи
З чуток, на європейських майданчиках вже проводилися тестові торги з грецькою драхмою (валютою Афін, яка була в обігу до введення євро). Західні економісти впевнені, що якщо вже країни і почнуть виходити з єврозони, то першою буде саме Греція - як країна, що найбільше постраждала від боргової кризи. А фахівці найбільшого швейцарського банку UBS навіть підрахували, у скільки обійдеться населенню країн єврозони крах цього об'єднання. Перший рік після виходу з єврозони і повернення до національної валюти буде коштувати від EUR9 тис. до EUR11, 5 тис. кожному з жителів країни, яка відмовиться від єдиної валюти. Правда, для Німеччини, скажімо, втрати можуть бути і менш істотними - від EUR6 тис. до EUR8 тис. на людину. Однак фінансові втрати - не найстрашніше. Розвал єврозони спричинить глобальні економічні зміни. По-перше, вплив Європи в світі ослабне (єврозона створювалася з метою скласти конкуренцію найбільшим економікам світу - американській та китайській). По-друге, крах валютних союзів протягом історії завжди супроводжувався заворушеннями або навіть громадянськими війнами. Розвал єврозони може спричинити розкол і народні заворушення.
Втім, навіть якщо зона євро збережеться, але боргова криза продовжить посилюватися, це теж може стати причиною фінансового та економічного колапсу. Переддефолтним станом Греції справа не обмежиться. Якщо Афіни рано чи пізно виявляться не в змозі обслуговувати борги, європейська фінансова система почне валитися як картковий будиночок. Наступними на черзі можуть бути не тільки Португалія та Іспанія, але навіть Франція, яка є найбільшим "спонсором" Греції.
Американський слід
Біда може прийти і з іншого боку - з американського континенту. У 2011 році (2 серпня) США вже опинялися на межі дефолту: коли держборг країни досяг верхньої межі. Правда, тоді владі все ж вдалося впоратися з ситуацією. Але нескінченно так тривати не може. Адже щоб жити в борг, Америка просто друкує гроші: долар США, як і раніше, нічим не забезпечений. На початку 2012-го держборг Сполучених Штатів вже перевищив річний ВВП країни: $15,23 трлн проти $15,17 трлн. Але відмовлятися жити в борг Америка не має наміру. За підрахунками економістів, за найближчі 10 років держборг може зрости майже в два рази - до $26 трлн. І щоб співвідношення держборгу до ВВП зберігалося на нинішньому рівні, економіці США потрібно рости хоча б на 6% на рік. Однак ВВП США в 2011 році зріс всього на 1,7%.
Якщо в якийсь момент інвестори відмовляться фінансувати Штати, вся система завалиться. Наслідки цього важко оцінити. За даними Міністерства фінансів США, найбільші кредитори країни - Китай ($1,132 трлн) і Японія ($2,38 трлн). Британія позичила Америці $429 млрд, Бразилія - $206 млрд, Росія - близько $100 млрд. У разі краху втрати понесуть не тільки держави, а й звичайні громадяни: їхні заощадження знеціняться, тому що практично всі валюти світу прив'язані до долара.
Фінансист і філантроп Джордж Сорос упевнений в тому, що найближчим часом в американських містах можуть спалахнути вуличні бунти. Причому особисто він симпатизує руху "Захопи Уолл-стріт": абсолютно логічно обурюватися тим, що витрати на порятунок банків лягають на плечі платників податків.
Віртуальний початок
Епіцентром фінансового колапсу може стати і фондовий ринок. Один з найбільших прогнозистів в США Чарльз Неннер переконаний: в кінці 2012-го станеться обвал на світових ринках, що може спровокувати навіть збройні конфлікти. "У грудні 2012 року має відбутися рекордний обвал індексу Dow Jones - він опуститься до рівня 5000 пунктів", - пророкує Чарльз Неннер. Для порівняння: у березні 2009-го, у самий розпал фінансової кризи, індикатор впав до 6547 пунктів. Починати позбавлятися від цінних паперів (акцій, облігацій) можна вже зараз: до кінця 2012-го зваляться всі фінансові ринки світу. Поштовхом до обвалу ринків стане банальна відсутність коштів. Сьогодні більшість країн (зокрема, держави Європи) посилюють монетарну політику, грошей стає менше, вартість їх зростає. У якийсь момент охочих підтримувати фондову бульбашку просто не виявиться. Вже зараз інвестори чекають третього раунду програми кількісного пом'якшення (Q3) в США, що спричинить приплив свіжонадрукованих (і нічим не забезпечених) грошей на фондовий ринок. Без них зростання на фондовому ринку не може розпочатися.
На щастя, фондовий ринок в Україні складно назвати розвиненим. Зниження котирувань поки мало впливає на показники вітчизняної економіки. Однак якщо у світовій фінансовій системі станеться колапс (зовсім не важливо, за яким сценарієм), Україна осторонь не залишиться.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас