Ъ: Німеччина схвалила зміцнення євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Німеччина схвалила зміцнення євро

Валюта
1251
Вчорашні торги завершилися впевненим зростанням курсу євро на світовому ринку до позначки $1,3467. Інвестори відігравали рішення німецького парламенту схвалити надання другого пакету фінансової допомоги Греції в розмірі 130 млрд євро. Однак проведена Європейським центробанком (ЄЦБ) програма валютного стимулювання може в найближчі дні перервати зміцнення європейської валюти.
Після паузи, взятої на торгах у понеділок, вчора курс євро відновив зростання. У процесі торгів він досягав позначки $1,3467, що на 0,5% вище закриття попереднього дня. Фактично європейська валюта повернулася до тримісячного максимуму, встановленого в кінці минулого тижня. Зміцнив курс євро свої позиції і на українському ринку - валютний індикатор склав 10,735-10,753 грн/євро, піднявшись всього на 0,3-0,5 коп. Якщо ж брати котирування на міжбанку протягом дня, то ринок закрився здешевленням євро на 0,6-0,8 коп. в порівнянні з рівнем відкриття торгів. Від денного максимуму курс євро відкотився на 2,5 коп.
Зміцненню європейської валюти сприяли повідомлення про те, що напередодні пізно ввечері німецький парламент схвалив надання другого пакету фінансової допомоги Греції у розмірі 130 млрд євро. В результаті поіменного голосування 496 депутатів виступили за прийняття нової програми, проти проголосували 90 парламентаріїв, утрималися 5 депутатів. За словами аналітика БКС Марка Бредфорда, відмова німецького парламенту схвалити другий транш поставила б під загрозу досягнуту угоду щодо Греції і могла викликати схожу реакцію з боку парламенту інших країн Європи. Натхнені рішенням бундестагу інвестори проігнорували рішення агентства Standard & Poor`s (S&P) знизити довгостроковий рейтинг Греції до рівня "вибірковий дефолт"(SD).
Зниження рейтингу стало реакцією на включення Грецією в умови обміну положення про колективні дії, яке примушує до проведення свопу та списання частини номінальної вартості паперів, у тому числі й тих інвесторів, які добровільно не погодяться взяти участь у реструктуризації. "Новини про зниження рейтингу Греції були нейтрально сприйняті ринками, хоча сприяли тому, що ЄЦБ тимчасово перестав приймати державні папери країни в якості застави", - відзначає аналітик "Атону" Олена Кожухова. До того ж зниження рейтингу Греції з боку агентства S&P виявилося "м'яким", "оскільки рейтинг може бути підвищений після завершення процесу реструктуризації боргу", відзначає аналітик ГК "Алор" Наталя Лесина.
У таких умовах країни Європи продовжують успішно залучати боргові зобов'язання. Вчора Італія розмістила держоблігації з термінами обігу п'ять і десять років на суму 6,25 млрд євро. Прибутковість за п'ятирічними зобов'язаннями склала 4,19% в порівнянні з 5,39% місяцем раніше, прибутковість десятирічних паперів впала з 6,08% до 5,5% - мінімального значення з вересня минулого року. Попит на обидва випуски держоблігацій перевищив пропозицію в 1,4 рази.
Втім, експерти сумніваються, що зміцнення євро триватиме довго. Проти цього діє ЄЦБ, який проведе сьогодні аукціон з видачі трирічних кредитів за ставкою 1% річних. 21 грудня 2011 р. ЄЦБ уже видав європейським банкам трирічні кредити обсягом 480 млрд євро, послабивши європейську валюту наприкінці року. На цей раз, за оцінкою Goldman Sachs, європейські банки можуть позичити 680 млрд євро. За даними Financial Times, Lloyds Banking Group і Royal Bank of Scotland планують брати участь у програмі ЄЦБ і взяти позику загалом 15 млрд євро. "Первинна реакція на вливання нової ліквідності була позитивною, але оскільки це не що інше, як накачування банківської системи готівкою, то згодом воно призведе до зниження курсу євро", - додає директор Simargl Capital Дмитро Садовий.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас