ТНК-ВР планує перенаправити потоки нафти з ЛИНІКа на інші експортні маршрути — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ТНК-ВР планує перенаправити потоки нафти з ЛИНІКа на інші експортні маршрути

Енергетика
371
ТНК-ВР з 1 березня припинить поставки нафти на український Лисичанський НПЗ (експлуатує ПрАТ "ЛИНИК", що входить до ТНК-BP) і планує перерозподілити цю нафту на інші експортні напрямки, повідомив журналістам фінансовий директор компанії Джонатан М'юїр.
"Наші зусилля по програмі відновлення бізнесу в Україні за 9 місяців 2011 року мали позитивний результат, але в четвертому кварталі минулого року бізнес в Україні показував уже негативні дані. Після введення в Росії податкового режиму 60-66 ми почали втрачати свої фінансові позиції в Україні через складність ведення там бізнесу. У випадку з ЛИНИК нам перестала допомагати навіть програма толінгу. З 1 березня ми прийняли рішення припинити поставки нафти на ЛИНИК", - нагадав він.
Д.М'юїр уточнив, що ТНК ВР поставляла близько 350 тис. тонн на місяць нафти на ЛИНИК. "Цю нафту тепер ми перерозподілили на інші експортні потоки, думаю, у нас не буде проблем з експортом нафти, яка не піде на ЛИНИК - відправимо її по існуючих експортних каналах. Наприклад, через Приморськ або Новоросійськ. Не бачимо ніяких проблем з тим, що у нас збільшиться експорт", - сказав фінансовий директор.
При цьому він підкреслив, що ТНК ВР "не закриває ЛИНИК". "Ми не зупиняємо роботу заводу, ми зараз починаємо там ремонтні роботи. І припиняємо поставки нафти на завод. Найближчим часом ми будемо вивчати подальші опції роботи ЛИНИКа. Протягом трьох місяців плануємо визначитися з його майбутнім", - зауважив Д.М'юїр.
Відповідаючи на запитання, чи готова компанія продати український ЛИНИК, він сказав: "Я не знаю ні про які пропозиції про купівлю у нас ЛИНИКа. Ми б хотіли залишитися в Україні, але поки бачимо складності ведення там бізнесу".
Топ-менеджер також зазначив, що ТНК ВР зацікавлена в розробці в Україні сланцевого газу і газу, що знаходиться під високим тиском. "Ми висловлюємо зацікавленість в українському сланцевому газі, але поки ці проекти на ранній стадії. Проте ми знаємо про позитивні дані щодо геологорозвідки на сланцевий газ в Україні".
Потужності Лисичанського НПЗ дозволяють переробляти нафтову сировину в обсязі близько 8 млн тонн на рік.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас