Ірландія підриває стабільність ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ірландія підриває стабільність ЄС

Казна та Політика
527
Проблемна держава зони євро дала інвесторам черговий привід засумніватися в міцності валютного блоку. Прем'єр-міністр Ірландії Енда Кенні заявив про винесення на референдум нового європейського плану фінансової стабільності.
"Уряд вирішив винести це питання на народне голосування, щоб громадяни Ірландії схвалили ратифікацію угоди. Я переконаний, що якщо донести до населення важливість і суть цієї угоди, люди, безсумнівно, розпишуться на ній, проголосувавши за економічну стабільність і відновлення", - заявив, виступаючи в парламенті, пан Кенні.
За словами прем'єра, він збирався підписати угоду в п'ятницю, але його переконав головний юридичний консультант уряду. Генеральний прокурор Мейр Велан наполіг на тому, що референдум необхідний згідно з прийнятою в 1937 р. Конституцією. Як писали "i", угоду про посилення бюджетної дисципліни лідери Євросоюзу вирішили укласти на січневому самміті. 25 з 27 країн блоку підтримали нові фіскальні правила, які зобов'язують країни ввести закон про "золоте правило" балансування бюджетів, згідно з яким дефіцит бюджету країни не повинен перевищувати 0,5% її номінального ВВП. За порушення "золотого правила" передбачені штрафи.
Спочатку проти "фінансового пакту" виступили лише Великобританія та Чехія. Експерти побоюються, що сумніви в Ірландії, що несподівано виникли, можуть викликати ланцюгову реакцію в інших членів Євросоюзу і призвести до розриву угоди.
Лідери ірландської опозиції гаряче привітали рішення прем'єр-міністра про референдум, розглядаючи його як шанс завоювати популярність на критиці європейських реформ. Голова партії ірландських націоналістів Sinn Fein Джеррі Адамс пообіцяв розгорнути масштабну кампанію, щоб перешкодити ратифікації "фінансового пакту", який, за його словами, підтримає проведену урядом "жахливу політику скорочень".
Ірландці ставляться до європейських реформ з недовірою. У 2001 р. і в 2008 р. вони вже розсердили сусідів по валютному блоку, відхиливши на референдумі аналогічні угоди. В обох випадках були призначені повторні референдуми в 2002 р. і 2009 р., на яких громадяни Ірландії підтвердили свою відмову. У грудні минулого року міністр фінансів країни Майкл Нунан сказав, що голосування по "фінансовому пакту" може стати голосуванням за членство країни в зоні євро.
Європейські лідери передбачили ризик виходу Ірландії з угоди і домовилися визнати "фінансовий пакт" законним, якщо його затвердять хоча б 12 з 17 членів єврозони. Якщо Ірландія буде єдиною країною, що відхилила реформу, вона може виявитися відрізаною від фінансової допомоги Євросоюзу - нова угода дозволяє виділяти кошти з нового фонду Європейського механізму стабільності тільки тим країнам, які ратифікують "фінансовий пакт" до наступного березня.
Ірландія вже отримала EUR67, 5 млрд. допомоги з чинного стабілізаційного фонду Євросоюзу і коштів Міжнародного валютного фонду. Хоча в останні місяці вартість запозичень на зовнішніх ринках для Ірландії падала, багато економістів вважають, що в разі потрясінь її доведеться брати на поруки ще раз.
"Хоча я можу зрозуміти уряд, який бажає дати електорату можливість взяти участь у прийнятті рішення, це дуже ризикована стратегія для Ірландії. Абсолютно ясно, що якщо ми проголосуємо проти пакту, рейтингові агентства опустять рейтинги нашої країни, і наші шанси повернутися на ринок запозичень різко зменшаться", - коментує ситуацію економіст дублінської брокерської компанії Bloxham Stockbrokers Алан Макквайд.
Ірландський бізнес побоюється можливої ізоляції країни. "Незважаючи на те що відмова ратифікувати не має прямого зв'язку з членством Ірландії в блоці, він потенційно може ізолювати нашу країну. Втім, якщо Ірландії потрібно фінансування з Європейського механізму стабільності на якомусь етапі в майбутньому, вона зможе отримати кошти, попередньо ратифікувавши фінансовий пакт", - міркує головний економіст дублінської компанії Goodbody Stockbrokers Дермот Олейрі.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас