Експерти: Паливо в Україні подорожчає на 4,5-5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Паливо в Україні подорожчає на 4,5-5%

Енергетика
267
Ціни на нафтопродукти в Україні у березні зростуть приблизно на 4,5-5%, основною причиною зростання є подорожчання нафти і нафтопродуктів на світових ринках.
Таку думку висловив заступник директора науково-технічного центру "Психея", повідомляє Інтерфакс-Україна.
"В березні ціни будуть зростати, тому що для цього є всі економічні підстави. Але трейдери будуть намагатися стримувати зростання цін, тому що різке зростання може призвести до обвального падіння попиту", - сказав він на прес-конференції в Києві у вівторок.
З таким прогнозом погодився директор консалтингової групи "А 95" Сергій Куюн. "Якщо зараз нижня ціна бензину А-95 євро 10,05-10,10 грн за літр, то буде близько 10,60, а верхня - близько 11 грн за літр... Ціни будуть рухатися до 11 грн за літр. Але, мені здається, вони не повинні цю планку перетнути", - сказав він.
Експерти підкреслили, що ринок володіє достатнім ресурсом нафтопродуктів - на рівні місячного обсягу споживання, і зупинка Лисичанського нафтопереробного заводу, який на 90% працював на експорт, не матиме значного впливу на цінову кон'юнктуру.
За словами Куюна, надлишок дизельного палива на ринку складає близько 320 тис. тонн, що пов'язано з великими обсягами його імпорту в кінці минулого року напередодні підвищення акцизів і низьким рівнем споживання в зимові місяці через сильні морози. Однак цей запас не настільки великий, щоб стримати зростання цін, вважає експерт.
"Ринкова ситуація буде розвиватися у відповідності з рухом світових цін", - зазначив Куюн.
"Аналіз свідчить про те, що ціни на нафтопродукти не залежать від того, чи йде посівна. Накопичені достатні резерви дизельного палива, так як були низькі температури. Говорити про якісь кризи на ринку, пов'язані з посівною, немає підстав", - додав Рябцев і зазначив, що бажання нафтотрейдерів максимально згладити підвищення цін для збереження попиту може супроводжуватися погіршенням якості палива.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас