Ділянка Південного потоку у Словенії може коштувати 1 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ділянка Південного потоку у Словенії може коштувати 1 млрд євро

Енергетика
304
Вартість будівництва ділянки газопроводу "Південний потік" на території Словенії оцінюється в 1 мільярд євро, пише словенська газета Delo з посиланням на главу компанії Plinovodi doo, що бере участь в проекті, Мар'яна Еберлінка (Marjan Eberlinc), пишуть РИА Новости.
При цьому орієнтовна вартість усього "Південного потоку" становить 15,5 мільярда євро, 10 мільярдів з яких припадають на морську ділянку, а 5,5 мільярда - на сухопутню.
За інформацією газети, спочатку потужність словенської ділянки "Південного потоку" складе 8 мільярдів кубометрів газу на рік, згодом показник зросте до 25 мільярдів на рік.
Проект "Південний потік" реалізується з метою диверсифікації маршрутів поставок природного газу європейським споживачам. Для реалізації сухопутної частини проекту РФ підписала міжурядові угоди з Болгарією, Сербією, Угорщиною, Грецією, Словенією, Хорватією і Австрією.
Напередодні ВАТ "Газпром" і Словенія визначили параметри ділянки "Південного потоку" на території республіки. Голова правління російського газового холдингу Олексій Міллер і гендиректор Plinovodi підписали додаткову угоду до угоди учасників South Stream Slovenia LLC. Документ визначає конфігурацію і параметри словенської ділянки газопроводу, підготовлені на основі зведеного техніко-економічного обґрунтування проекту.
Крім того, доповнення до угоди визначає термін заснування спільної проектної компанії (СПК) South Stream Slovenia LLC - протягом місяця. Основними цілями СПК стануть проведення процедур територіального планування та оцінки впливу на навколишнє середовище, виконання робіт з базового проектування.
За підсумками візиту сторони домовилися ухвалити остаточне інвестиційне рішення щодо проекту "Південний потік" в листопаді поточного року.
У 2011 році "Газпром" поставив до Словенії 0,53 мільярда кубометрів газу. Поточний контракт діє до 2017 року включно. Між ВАТ "Газпром" і Plinovodi doo 27 травня 2010 р. було укладено угоду про виконання ТЕО "Південного потоку" на території Словенії. "Газпром" і Plinovodi 22 березня 2011 р. підписали угоду учасників South Stream Slovenia LLC, створюваної на паритетних засадах для реалізації "Південного потоку" в Словенії.
Проект "Південний потік" реалізується з метою диверсифікації маршрутів поставок природного газу європейським споживачам. Для реалізації сухопутної частини проекту РФ підписала міжурядові угоди з Болгарією, Сербією, Угорщиною, Грецією, Словенією, Хорватією і Австрією.
Передбачається, що газопровід буде складатися з чотирьох ниток по 15,57 мільярда кубометрів кожна. Введення першої з них поки заплановано на грудень 2015 року, виведення на повну потужність (63 мільярди кубометрів) очікується до 2018 року.
Туреччина 28 грудня 2011 р. видала Росії остаточний дозвіл на прокладання "Південного потоку" в своїх водах, знявши останню перешкоду на шляху цього проекту. Після цього прем'єр-міністр РФ Володимир Путін 30 грудня доручив "Газпрому" прискорити початок реалізації проекту "Південний потік", розпочавши його будівництво в 2012 році, а не в 2013 році, як планувалося раніше. В даний час "Газпром" підготував новий графік будівництва газопроводу, яке розпочнеться в грудні 2012 року.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас