Уряд вирішив збільшити статутний капітал "Нафтогазу" на 6 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд вирішив збільшити статутний капітал "Нафтогазу" на 6 млрд грн

Енергетика
195
Статутний капітал Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" буде збільшено на 6 млрд грн традиційним для останніх років способом: уряд сплатить акції нової емісії 10-річними облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП).
Відповідну постанову № 139 Кабінет міністрів прийняв 22 лютого і оприлюднив у вівторок.
Згідно з нею, відсоткова ставка по ОВДП залишається колишньою - не вище 9,5% річних.
Іншою постановою (№ 140) від тієї ж дати уряд завершив попереднє збільшення статутного капіталу газової монополії на 4 млрд грн - до 49 млрд 840,905 млн грн.
Як повідомлялося, прем'єр-міністр Микола Азаров анонсував прийняття рішення про збільшення статутного капіталу "Нафтогазу" 21 лютого. Він пояснив, що компанію 7 березня чекає значні платежі за газ російському "Газпрому" (близько $1,3 млрд - ІФ).
Уряд з 2009 року частково покриває дефіцит "Нафтогазу", викликаний різницею між цінами імпорту російського газу і внутрішніми тарифами, за рахунок збільшення його статутного капіталу, яке здійснюється шляхом оплати акцій нової емісії облігаціями внутрішньої державної позики. "Нафтогаз" потім продає ці облігації або укладає угоди РЕПО з банками, що дозволяє йому сплатити закупівлю російського газу. Зокрема, держбюджет-2012 передбачає випуск ОВДП на ці цілі в обсязі 12 млрд грн.
Вперше подібне рішення про капіталізацію "Нафтогазу" прийняв уряд Юлії Тимошенко влітку 2009 року: тоді КК був збільшений відразу на 18,6 млрд грн - до 24,165 млрд грн.
Відтоді таким способом статутний капітал НАК був доведений до 49,84 млрд грн.
НАК "Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни, є монополістом з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопровідним транспортом по території України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас