Міністерство фінансів Греції називає "очікуваним" зниження рейтингу країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністерство фінансів Греції називає "очікуваним" зниження рейтингу країни

Казна та Політика
153
Міністерство фінансів Греції назвало у вівторок "очікуваним" зниження рейтингу країни агентством Standard and Poor's до селективного дефолту і запевнило, що банківська система країни не постраждає від цього рішення, передають РИА Новости.
"Дане рішення було оголошено заздалегідь, і європейська рада і Єврогрупа передбачали, розпланували і вжили заходів для всіх його наслідків. Даний рейтинг не має ніякого впливу на грецьку банківську систему, оскільки Банк Греції та Європейський фонд фінансової стабільності (EFSF) вжили заходів на випадок будь-якого впливу на ліквідність", - йдеться в заяві Мінфіну.
Греція повинна отримати від країн єврозони і МВФ 130-мільярдний пакет кредитів до закінчення програми обміну бондів, узгодженої минулого тижня. Значна частина цього пакету призначена для рекапіталізації грецьких банків у випадку, якщо примусовий обмін облігацій буде визнаний дефолтом.
Рейтингове агентство Standard & Poor's в понеділок знизило довгостроковий суверенний кредитний рейтинг Греції на два щаблі - з "СС" до "SD" - "селективного дефолту". Причиною агентство назвало ту обставину, що грецький уряд ввів поправки до норми колективної дії при проведенні програми обміну облігацій з дисконтом, що мають зворотну силу. Дана норма дозволяє примусити меншість інвесторів до обміну боргу при добровільній участі кваліфікованої більшості.
"На нашу думку, введення Грецією таких поправок змінює початкові умови боргових зобов'язань і формує те, що ми називаємо реструктуризацією безнадійного боргу", - відзначає агентство.
Греція стала жертвою глобальної кризи і своєї фінансово-економічної політики і в результаті не змогла обслуговувати свій борг. У травні 2010 року, щоб уникнути першого в єврозоні дефолту країни єврозони і МВФ надали Греції 110-мільярдний пакет кредитів в обмін на програму жорсткої економії. Ця програма багаторазово переглядалася, і в лютому 2012 року кредитори вирішили видати Греції новий 130-мільярдний пакет кредитів і наказали приватним кредиторам списати 53,5% наявних у них бондів номіналом більш ніж на 200 мільярдів євро. Програма обміну облігацій (PSI) стартувала минулої п'ятниці і завершиться, як очікується, в квітні.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас