Путін придумав назву газопроводам в обхід України - крок до "єдиного енергокомплексу" ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін придумав назву газопроводам в обхід України - крок до "єдиного енергокомплексу" ЄС

Енергетика
251
Кандидат в президенти Росії Володимир Путін називає газопроводи в обхід України - "Північний потік" і "Південний потік" - кроком до створення "єдиного енергокомплексу Європи".
Про це він написав у своїй черговій передвиборній статті "Росія і мінливий світ", присвяченій питанням міжнародних відносин і опублікованій сьогодні в газеті "Московские новости".
"Потрібно задуматися і про більш глибоку кооперацію в сфері енергетики - аж до створення єдиного енергокомплексу Європи. Важливі кроки в цьому напрямку - будівництво газопроводів "Північний потік" по дну Балтики та "Південний потік" в Чорному морі", - відзначає Путін.
Він переконаний, що ці проекти підтримали уряди багатьох країн, в них беруть участь найбільші європейські енергетичні компанії. Після їх повного введення в експлуатацію Європа отримає надійну і гнучку, не залежну від жодних політичних примх систему газопостачання, що дозволить не формально, а реально зміцнити енергобезпеку континенту, заявив він.
"Це особливо актуально в світлі рішення деяких європейських держав скоротити або взагалі відмовитися від використання ядерної енергії", - вважає він.
В той же час Путін заявив, що пролобійований Єврокомісією "Третій енергопакет", спрямований на видавлювання російських інтегрованих компаній, не зміцнює відносин РФ з ЄС.
На його думку, "Третій енергопакет" з урахуванням збільшеної нестабільності альтернативних Росії постачальників енергоресурсів - ще й загострює системні ризики для самої європейської енергетики, відлякує потенційних інвесторів у нові інфраструктурні проекти. У бесідах зі мною багато європейських політиків трохи критикують "пакет". Треба набратися мужності і прибрати цю перешкоду на шляху взаємовигідної співпраці, додав він.
Крім цього, Путін вважає, що справжнє партнерство між Росією і Євросоюзом неможливо при збереженні візового режиму.
"Загрози для європейців з боку т.зв. економічних мігрантів з Росії - здебільшого надумані. Нашим людям є де докласти свої сили та вміння у себе в країні, і таких можливостей стає все більше", - заявив він.
Він також зазначив, що Росія продовжить просувати ініціативу створення від Атлантики до Тихого океану єдиного економічного і людського простору - спільноти, що називається російськими експертами "Союзом Європи", який тільки зміцнить можливості і позиції Росії в її економічному повороті до "нової Азії".
"Сьогоднішній рівень взаємодії Росії і Євросоюзу все-таки не відповідає глобальним викликам, насамперед у плані підвищення конкурентоспроможності нашого спільного континенту. Знову пропоную попрацювати на користь створення гармонійної спільноти економік від Лісабона до Владивостока. А в майбутньому вийти і на формування зони вільної торгівлі і навіть більш просунутих механізмів економічної інтеграції. Тоді ми отримаємо спільний континентальний ринок вартістю трильйони євро. Чи сумніваються в тому, що це було б здорово, відповідало б інтересам росіян і європейців?", - заявив Путін.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас