Віхи тижня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віхи тижня

Казна та Політика
1122
Друга річниця перебування Віктора Януковича в президентському кріслі отримала діаметрально протилежні оцінки від його соратників і противників. Валерій Хорошковський лише місяць управляв Мінфіном і пішов на підвищення. Росія знову виконує соло на газовій трубі для України.
Президенту - пара
Тільки Ганна Герман та Михайло Чечетов (чи могло бути інакше) оцінили на "п'ять" 730 днів перебування Віктора Януковича в президентському кріслі. Їхні аргументи - гідне представлення України на міжнародній арені і закон про вибори, прийнятий консенсусом. У опозиціонерів та експертів, оцінки яких коливалися від одиниці до двійки за п'ятибальною системою, набагато більше претензій до глави держави. Головною помилкою Президента практично одноголосно називають позбавлення волі Юлії Тимошенко, а найбільш помітним (навіть з космосу) промахом - резиденцію "Межигір'я", що стала прикладом вульгарної розкоші в одній з найбідніших держав Європи.
Віктор Федорович зі зрозумілих причин не погоджується з критичними оцінками і навіть замислюється про другий президентський термін. Втім, в країні, де афера з "МММ" знаходить сотні тисяч бажаючих брати участь в будівництві піраміди, нічому дивуватися не доводиться. Благодушний Янукович не відкидає і діалогу з опозицією, якщо та буде вести себе пристойно. Судячи з усього, блокування представниками БЮТ-"Батьківщини" парламентської трибуни мало спантеличило главу держави: йому, за великим рахунком, працююча Верховна Рада сьогодні мало цікава. Це єпархія Володимира Литвина, який так прагнув поставити знак рівності між ефективністю парламентської роботи і власної, що тепер змушений це розсьорбувати.
Під час майже двогодинного телевізійного спілкування з ведучими політичних ток-шоу Янукович не порадував жодною сенсацією. Хіба що запевнив, що секретар РНБО Андрій Клюєв не буде керувати виборчим штабом Партії регіонів. Обіцянка розглянути клопотання про помилування Юлії Тимошенко - далеко не одкровення, а зондування виходу із ситуації, оскільки Юлія Володимирівна залишається найбільшим головним болем Януковича і постійною темою в переговорах з європейськими партнерами.
Втікач з Мінфіну
Не встиг Валерій Хорошковський освоїтися в міністерстві фінансів, де не лише гарантував стабільність гривні і неможливість дефолту, але і спробував звільнити кількох підлеглих з числа уцілілих улюбленців Миколи Азарова, як був президентським указом зведений в ранг першого віце-прем'єра. Різкий кадровий зліт Хорошковського експерти розглядають в контексті його майбутнього прем'єрства. Хтозна - може, Валерію Івановичу вдасться зачарувати директора-розпорядника МВФ Крістін Лагард, і та відновить кредитування нашої країни. Напередодні парламентських виборів це було б вельми до речі, а самому Хорошковському відкрило б прямий шлях в головний кабінет на Грушевського.
Микола Азаров відчув пряму загрозу примусового виходу на пенсію і закликав на допомогу Петра Порошенка, якому запропонували стати міністром економічного розвитку і торгівлі. Петро Олексійович подарував найгучнішу інтригу за два роки президентства Януковича, вже кілька днів не відповідаючи "так" або "ні" на кадрову пропозицію глави держави. Зухвалість на теперішній час практично нечувана, адже у Порошенка не тільки "помаранчеве" минуле, а й масштабний бізнес, який становить інтерес для володарів важелів впливу на ситуацію в країні. Але Петро Олексійович розуміє, що міністерський портфель в уряді Азарова може назавжди закріпити на ньому ярлик "збитого льотчика", тому і погоджуватися не поспішає.
Тиждень батога і пряника
Зате Росія залишається передбачуваною у відносинах з Україною. Не встиг спікер Державної Думи Сергій Наришкін голубом миру проскочити по київських владних кабінетах з проектом нового газового договору, як шеф "Газпрому" Олексій Міллер зруйнував своєю заявою цю ідилію. Головний "газпромівець" наябедничав Дмитру Медведєву, заявивши, що Україна несанкціоновано відбирала транспортується в Європу газ. Той у відповідь доручив розібратися, що і зробив в традиціях опричнини прес-секретар російської енергетичної монополії Сергій Купріянов. Він пообіцяв мінімізувати транзит "блакитного золота" по українській території за рахунок запуску в експлуатацію обхідних газопроводів. На щастя, труби в морських глибинах прокладаються не так швидко, як дає обіцянки російський газовий златоуст, хоча його погрози потрібно розглядати вже в середньостроковій перспективі. Микола Азаров, який відчуває дихання в спину Хорошковського, пообіцяв знайти вихід із ситуації. Не виключено, що на цьому тижні по Україні "влупить" особисто Володимир Путін, якому хочеться виграти президентські вибори вже в першому турі.
Євген Магда
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас