"Газпром" в січні 2012 р. експортував 18,4 млрд куб. м газу, що на 9% нижче від січня 2011 р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" в січні 2012 р. експортував 18,4 млрд куб. м газу, що на 9% нижче від січня 2011 р

Енергетика
123
"Газпром" в січні 2012 р. експортував лише 18,4 млрд куб. м газу, що на 9% нижче від рівня січня минулого року. Навіть з урахуванням збільшення поставок газу в лютому нового збільшення експорту чекати не варто.
У січні 2012 р. експорт "Газпрому" впав на 8,7%, в порівнянні з січнем минулого року, і склав 18,4 млрд куб. м, випливає з опублікованого в п'ятницю огляду Мінекономрозвитку. При цьому в країни далекого зарубіжжя і Балтії експорт газу зріс на 18,1% і склав 12,3 млрд куб. м, у той час як в країни СНД знизився на 37,3%, до 6,1 млрд куб. м.
Настільки істотне зниження експорту викликане скороченням поставок газу в Україну, на яку припадає близько 60% всіх поставок газу в країни СНД. За даними огляду, в січні продажі "Газпрому" в цю країну знизилися на 3,6 млрд куб. м (в січні минулого року вони були на рівні 176-177 млн куб. м на добу, що відповідає місячному обсягу 5,5 млрд куб. м).
"Зниження експорту "Газпрому" обумовлено тим, що Україні було вигідніше відбирати газ з ПСГ, оскільки запаси були зроблені заздалегідь за нижчими цінами", - вважає аналітик ІФД "КАПІТАЛ" Віталій Крюков. Втім, Україна має намір зробити тренд, що намітився, довговічним: на початку січня міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявив, що з 1 січня Київ скоротить закупівлі російського газу удвічі, в порівнянні з чинним контрактом, до 27 млрд куб. м (поточний договір, що діє до 2019 року, передбачає закупівлі в обсязі 52 млрд куб. м щорічно). Лише це може знизити виручку "Газпрому" на 3%, писала раніше РБК daily.
Втім, частково втрати на ринку СНД компенсує збільшення експорту монополії в Європу. У січні цього року він зростав швидше, ніж у минулому (18,1% проти 7,7%), лютневі поставки також обіцяють бути на високому рівні, незважаючи на те, що повністю заявки своїх європейських клієнтів на початку місяця концерн задовольнити не зміг. Однак у порівнянні з першим кварталом минулого року експорт монополії, швидше за все, знизиться: адже в минулому році підтримку "Газпрому" надало припинення поставок газу з Лівії, а також продаж значної частини газу RosUkrEnergo відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу. В "Газпромі" плани щодо експорту в п'ятницю коментувати не стали.
За оцінками аналітика UBS Костянтина Черепанова, за підсумками року експорт "Газпрому" в країни СНД може зрости на 7%, в той час як продажі в Європі впадуть на 1%. Таким чином, загальна реалізація газу концерном складе 230 млрд куб. м (цього року - 226 млрд куб. м), підсумовує експерт. Сам "Газпром" очікує продажі газу в Європі на рівні 164 млрд куб. м (експорт - 154 млрд куб. м), в країни колишнього Радянського Союзу - 75 млрд куб. м, йшлося в матеріалах компанії до дня інвестора.
Як повідомлялося раніше, після реалізації всіх запланованих "Газпромом" газотранспортних проектів, значення України в транзиті російського газу буде зведено до нуля.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас