Іран: Постачання нафти до Греції не припинялися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іран: Постачання нафти до Греції не припинялися

Енергетика
215
Іран продовжує постачати нафту до Греції згідно з планом. Відповідну заяву сьогодні зробив керуючий директор National Iranian Oil Terminals Co. - дочірнього підприємства Національної іранської нафтової компанії (National Iranian Oil Company, NIOC) Пірузі Мусаві, передає Reuters з посиланням на місцеві ЗМІ.
"Поставки нафти до Греції та інші треті країни тривають згідно з планом, - зазначив Мусаві. - Без змін в графіку".
Раніше в іранських ЗМІ з'явилися повідомлення про те, що Тегеран відмовився поставити до Греції 500 тис. бар. нафти в якості відповіді на введення Євросоюзом (ЄС) щодо Ісламської Республіки санкцій, покликаних скоротити джерела фінансування ядерної програми країни.
Пізніше представник найбільшої в Греції нафтопереробної компанії Hellenic Petroleum SA спростував цю інформацію, повідомивши, що країна продовжує отримувати нафту з Ірану.
На минулому тижні Іран припинив експортні поставки нафти британським і французьким компаніям. У Тегерані розраховують продавати нафту іншим клієнтам. Проте Китай і Японія вже пообіцяли скоротити закупівлю іранської нафти. Того ж кроку США і країни Європи домагаються від Індії.
Нагадаємо, в кінці січня 2012 р. Євросоюз схвалив новий пакет обмежувальних заходів стосовно Ірану, покликаний скоротити джерела фінансування ядерної програми країни. Рада ЄС ввела заборону на імпорт, придбання та транспортування іранської нафти і нафтопродуктів, а також на пов'язані з ним фінансові та страхові операції. Повністю нафтове ембарго щодо Ірану має набрати чинності 1 липня 2012 р., до цієї дати європейським країнам дозволено закуповувати іранську нафту за чинними контрактами.
Іран пригрозив симетричною відповіддю на економічні санкції ЄС. Парламент країни пообіцяв прийняти закон про якнайшвидше припинення експорту нафти в Європу, не чекаючи набрання чинності ембарго.
Причиною санкцій проти Ірану стала публікація доповіді Міжнародної організації з атомної енергії (МАГАТЕ), в якій йшлося, що Іран до 2003 р. вів роботи, спрямовані на створення ядерної зброї, і що така діяльність може вестися і до цього дня. США, Ізраїль і низка країн Заходу підозрюють Іран у спробах створити ядерну зброю. Минулого тижня іранські ядерники почали завантаження тепловиділяючих елементів власного виробництва в науково-дослідний реактор в Тегерані. А МАГАТЕ в черговому звіті вказує, що в останні чотири місяці Іран різко прискорив виробництво урану з більш високим ступенем збагачення, що робить більш ґрунтовними підозри у військовому характері іранських ядерних розробок. Іранський уряд заявляє, що його ядерна програма носить мирний характер.
1 лютого Президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад оприлюднив проект наступного бюджету країни, який не враховує можливі проблеми через введення нових санкцій проти Тегерана. Виступаючи в парламенті з проектом, Ахмадінеджад заявив, що бюджет обсягом у перерахунку в 415 млрд дол. ґрунтується на прогнозованому зростанні податкових надходжень і дозволить подвоїти витрати на оборону. Він додав, що бюджет має на меті зменшити залежність Ірану від надходжень з продажу нафти.
Іран є другим серед членів Організації країн - експортерів нафти (ОПЕК) після Саудівської Аравії. У 2010 р. Іран був на третьому місці в світі за обсягами експорту нафти після Саудівської Аравії і Росії. На країни Євросоюзу в даний час припадає близько 20% іранського експорту сирої нафти. Найбільшим же споживачем іранського "чорного золота" є Китай, який закуповує 20% нафти республіки. За інформацією ОПЕК, загальна вартість річного експорту іранської нафти становить 71,6 млрд дол.
В разі чого, компенсувати відсутність іранської нафти країнам ЄС можуть Саудівська Аравія та інші країни нафтового картелю. Саудівська Аравія в останні тижні значно збільшила обсяг видобутку та експорту "чорного золота".
Аналітики попереджали, що у разі якщо Іран таки припинить експорт нафти в країни ЄС, нафта може злетіти до 150 дол. за бар. Зараз нафта WTI торгується по 109,77 дол./бар., Brent - 125,47 дол./бар.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас