Мінфін Бразилії: Країни БРІК можуть допомогти єврозоні в обмін на посилення позицій у МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін Бразилії: Країни БРІК можуть допомогти єврозоні в обмін на посилення позицій у МВФ

150
Країни, що розвиваються, готові виділити фінансові кошти для полегшення боргової кризи країн єврозони в обмін на надання їм більших прав в Міжнародному валютному фонді (МВФ). Про це заявив міністр фінансів Бразилії Гвідо Мантега після переговорів зі своїми колегами на зустрічі G20 в Мехіко, повідомляє BBC.
"Країни, що розвиваються, можуть допомогти тільки при виконанні двох умов: перша, якщо вони (країни єврозони) підсилять свої захисні механізми, і друга, в разі проведення реформ в МВФ", - сказав Мантега.
Він закликав країни єврозони виділити більше коштів в європейський стабілізаційний фонд, створений для надання допомоги країнам, які самі не можуть впоратися з виплатою державного боргу. З подібною заявою виступив також міністр фінансів Британії Джордж Осборн.
Відзначимо, країни БРІК (Бразилія, Росія, Індія, Китай) на попередньому саміті G20 в Каннах заявили, що виступають за збільшення розмірів МВФ. Таким чином, вони можуть підсилити свій вплив у структурі фонду. Так, голова КНР Ху Цзіньтао закликав міжнародне співтовариство "розширити використання SDR (штучний резервний і платіжний засіб МВФ), провести реформу валютного кошика SDR і створити міжнародну резервну валюту", фактично, в обмін на китайські вливання в фонд. Розвинені країни поки не погоджуються на подібні пропозиції, бо не хочуть втрачати свій вплив в МВФ.
Нагадаємо, раніше європейські чиновники неодноразово закликали розвинені країни, зокрема Китай, купувати облігації Європейського фонду фінансової стабільності. Проте КНР не поспішає допомагати єврозоні, а китайська влада відзначає, що Європа повинна запропонувати цікаві умови для китайських інвестицій.
Відзначимо, сьогодні міністри фінансів і керівники центробанків G20 розробили механізм створення другого глобального антикризового пакету, який буде покликаний не допустити подальшого розвитку європейської боргової кризи. Агентство Reuters повідомляло з посиланням на чорновий варіант комюніке, яке обговорюється на зустрічі міністрів "двадцятки" в Мехіко, що обсяг пакету складе приблизно 1,95 трлн дол.
План полягає в об'єднанні Європейського тимчасового і постійного стабілізаційних фондів - Європейського фонду фінансової стабільності (ESFS) та Європейського стабілізаційного механізму (ESM) в одну структуру з фінансовим потенціалом в 1 трлн дол. Другий етап - збільшення ресурсів МВФ на 500-600 млрд дол. Зараз фонд має в своєму розпорядженні приблизно 358 млрд дол. У підсумку вийде об'єднаний захисний механізм, розміром приблизно 1,95 трлн дол.
При цьому збільшення ресурсів МВФ, що потребує 500 млрд дол. додаткових коштів, може бути здійснено через двосторонні кредити і випуск облігацій фонду. Цю стратегію розглянуть на наступному міністерському засіданні в квітні 2012 р.
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас