Сільські жителі України можуть залишитися без заслужених пенсій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сільські жителі України можуть залишитися без заслужених пенсій

Казна та Політика
1057
Селяни, які працювали в колгоспах, не можуть довести свій трудовий стаж і, відповідно, отримати заслужену пенсію.
Без права на гідну пенсію можуть залишитися тисяча українців, які все життя працювали на селі. Особливо доярки і трактористи, які через важкі умови праці мають право на достроковий вихід на заслужений відпочинок.
Через те, що чимала кількість архівів колгоспів під час реформування на селі загубилася, довести свій трудовий стаж вони вже не зможуть, з'ясували журналісти ТСН.
Наприклад, Зінаїда Вареник 27 років працювала дояркою в місцевому колгоспі. Щодня, без свят і вихідних, вставала на світанку, поралася з худобою. Цим, думала, заслужила право вийти на заслужений відпочинок не в 55, а в 50 років. Але пенсію жінці так і не призначили. Тепер вона оббиває пороги чиновницьких кабінетів, намагаючись довести, що не шахрайка і дійсно має стаж. Але чиновники не вірять ні їй, ні численним свідкам. Вимагають тільки первинних документів. "Свідки можуть підтвердити тільки загальний стаж. Особливі умови праці свідки підтвердити не можуть. Підтвердження пільгового стажу здійснюється тільки первинними документами", - пояснила заступник керівника головного управління Пенсійного фонду в Кіровоградській області Олена Романченко.
Надати ці документи колишні колгоспники можуть не завжди, адже під час реформування сільгосппідприємств чимало архівів загубилося. Решту віддали на зберігання в трудові архіви районів.
Директор державного архіву в Кіровоградській області Тамара Чвань запевняє, що в разі відсутності відомостей про нарахування заробітної плати або обліку праці людини підтвердити стаж можливо за протоколами. Але якщо цих документів немає, - встановити факт отримання людиною заробітної плати неможливо.
Навіть якщо старі зарплатні документи знайдені, їх ще потрібно легалізувати в суді. За словами правозахисника Олександра Сосенка, таку схему придумали спеціально, щоб економити кошти пенсійного фонду. Адже селяни часто відмовляються тягатися по судах, оскільки є час і знання тільки для ведення домашнього господарства.
За матеріалами:
ТСН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас