Експорт нафти з Саудівської Аравії збільшився на 20% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експорт нафти з Саудівської Аравії збільшився на 20%

Енергетика
251
Саудівська Аравія на минулому тижні збільшила експорт нафти до 9 млн бар./добу проти 7,5 млн бар./добу станом на кінець січня 2012 р. Поки невідомо, чи планує держава і надалі підтримувати цей рівень поставок, передає Reuters з посиланням на джерело в Міністерстві нафти країни. Експорт саудівської нафти в країни Азії зріс до 6 млн бар. на добу, в США - до 1,5 млн бар./добу. Це найвищий рівень експорту нафти в ці країни за останні 3 роки.
За отриманими даними, основною причиною збільшення експорту сталі зростають ціни на нафту. Зокрема, британські ф'ючерси Brent досягли 125 дол./бар. - найвищого рівня за останні 9 місяців. Саудівська Аравія ж вважає 100 дол./бар. справедливою ціною і висловлює готовність надати допомогу країнам-споживачам в умовах сповільнення економічного зростання.
Виробництво нафти в країні, тим часом, досягло близько 11 млн бар./добу. Споживання на внутрішньому ринку при цьому становить 2 млн бар./добу. Дані показники є рекордними за останні кілька місяців в нафтовому секторі країни.
Саудівська Аравія не раз висловлювала готовність заповнити дефіцит нафти на світовому ринку, який може виникнути у зв'язку з санкціями Євросоюзу (ЄС) і США проти нафтового сектора Ірану. Нагадаємо, США, Ізраїль і низка країн Заходу підозрюють Іран у спробах створити ядерну зброю. Іранський уряд заявляє, що його ядерна програма носить мирний характер і спрямова на імпорт, придбання та транспортування іранської нафти і нафтопродуктів, а також належні до них фінансові та страхові операції. Крім того, накладено заборону на експорт до Ірану нафтохімічного устаткування, передачу відповідних технологій, інвестиції в іранські компанії нафтового сектора і створення спільних підприємств. Відповідно до прийнятих обмежувальних заходів, до 1 липня 2012 р. від санкцій звільняються сторони чинних угод з Іраном.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас