Ігри президентів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ігри президентів

1379
Критикувати прийняту під покровом ночі Конституцію України вважається хорошим тоном. Правда, робити це теж потрібно вміючи. Поза конкуренцією в даному напрямку другий президент країни Леонід Кучма, який, йдучи зі своєї посади, не тільки встиг її поміняти, але і, користуючись тим, що Основний Закон "народився" лише на шостий рік існування держави, завдяки цьому казусу ледь не продовжив свої повноваження на черговий термін.
Попередник Леоніда Даниловича - Леонід Макарович - подібними наполеонівськими планами не страждав. Зате Кравчук, який так і не зумів за час свого нетривалого правління облагодіяти співвітчизників головним зведенням правил поведінки в державі, рівно рік тому виступив із ініціативою даний кондуїт поміняти. Коли про переписування Конституції говорять чинні політики і високочолі оглядачі, то виходить, звичайно, цікаво, але коли таку тему розвиває людина, яку прийнято називати "патріархом", то використовувати подібне дуже доцільно.
Ідею створення Конституційної асамблеї для підготовки змін до Основного Закону без зайвих затримок підтримав президент Віктор Янукович - і 21 лютого минулого року підписав відповідний указ. В ньому було особливо відзначено, що ініціатива про створення асамблеї виходить від самого екс-президента Леоніда Кравчука.
Також указом визначається науково-експертна група, сформована Кравчуком для напрацювання пропозицій щодо механізму створення і діяльності Конституційної асамблеї, визначення основ, алгоритму та етапів її роботи, а також для аналізу концепцій реформування Конституції. До складу групи, крім самого Кравчука, увійшли суддя Верховного Суду у відставці Василь Маляренко, ректор Університету ім. Шевченка Леонід Губерський, проректор Юридичної академії ім. Ярослава Мудрого Юрій Барабаш та інші.
Інституту держави і права ім. В.М.Корецького НАНУ запропоновано надавати науково-експертній групі з підготовки Конституційної асамблеї сприяння у роботі, в тому числі аналітичне супроводження тощо. А уряду доручено забезпечувати "за зверненням президента України в 1991-1994 рр. Кравчука вирішення питань щодо створення належних умов для діяльності науково-експертної групи з підготовки Конституційної асамблеї, висвітлення її роботи".
Але не даремно Леонід Макарович застовпив за собою місце українського політика, який краще всіх вміє знаходити шлях між крапельками. Кравчук в той же день, коли Янукович надав йому нову посаду, побудував собі залізобетонний плацдарм, з якого зручно нападати і тримати як завгодно тривалу оборону. Почавши з традиційного твердження, "нинішня Конституція не є такою, що відповідає інтересам українського народу", Кравчук пообіцяв, що Конституційна асамблея буде постійно діючим органом, а "весь процес до підготовки тексту та передачі його суб'єкту законодавчої ініціативи може зайняти 2-2,5 роки".
Запас міцності Леонід Макарович вибрав собі досить тривалий. Ходжа Насреддін, правда, за дещо триваліший термін обіцяв навчити віслюка говорити. Кравчук був скромніший, а основний упор у своїх конституційних виступах робив на те, що приймати Конституцію треба на всенародному референдумі.
У повчальних бесідах про майбутнє Основного Закону пройшла весна, в останній день якої президент аналітичного центру "Відкрита політика" Ігор Жданов поставив діагноз млявій реформі: "Я думаю, що конституційна реформа проводиться до президентських виборів 2014 року і буде пов'язана з конкретною політичною ситуацією, зокрема рейтингів президента Віктора Януковича. Не виключено, якщо побачать, що рейтинг нинішнього глави держави занадто низький і він не може розраховувати на другий термін, можливо, тоді прийдуть до висновку вибрати президента в парламенті, але при цьому залишити ті повноваження, які сьогодні є у президента як народного обранця.
Це буде найгірший варіант. На жаль, політична еліта змінює Конституцію під кон'юнктуру прийнятих законів". Потім і сам Кравчук охолов до процесу, який відродився лише в лютому поточного року. Тепер в конституційних процесах інші особи, але можна не сумніватися, що Леонід Макарович знайде собі заняття в черговий раз.
23 червня 2011 р.
Леонід Кравчук, президент України (1991-1994 рр.):
"Конституційні норми повинні бути виписані так, щоб не виникало різночитань і вони трактувалися однозначно".
4 лютого 2012 р.
Валентин Наливайченко, голова політради партії "Наша Україна":
"Політичні шулери і корупціонери зберуться на Конституційну асамблею, і ця Асамблея освятить тільки одне - політичну корупцію і шулерство. Ось чому опозиція відмовляється брати участь в її роботі".
5 лютого 2012 р.
Віктор Янукович, президент України:
"Те, що сьогодні опозиція відмовилася від участі в Конституційній асамблеї, безумовно, для нас несподіванка. Ми добре розуміємо, що це звичайне політиканство".
Володимир Вітик
За матеріалами:
Власть денег
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас