Сьогодні в Сирії пройде референдум за проектом нової конституції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сьогодні в Сирії пройде референдум за проектом нової конституції

Казна та Політика
97
У неділю, 26 лютого, в Сирії відбудеться загальний референдум за проектом нової конституції.
Голосування пройде на 13 тисячах 835 дільницях, які будуть працювати з 7 години ранку до 8 вечора (7.00 до 20.00 за київським часом), передають РИА Новости.
До участі в референдумі допускаються "сирійські громадяни чоловічої і жіночої статі, яким на 1 січня 2012 року виповнилося 18 років, за умови, що вони не позбавлені громадянських і політичних прав".
Усього таких, за даними МВС Сирії, глава якого є головою комісії з підготовки та проведення референдуму, в країні налічується 14,6 мільйона громадян.
Учасникам референдуму належить сказати, згодні вони чи не згодні із запропонованим варіантом нового основного закону Сирії. Для цього їм треба в анкеті для голосування відзначити один з двох кружечків - зелений, над яким написано "згоден", або сірий, що означатиме "не згоден".
Голосування буде проходити за місцем реєстрації жителів. У віддалених сільських районах організовані мобільні центри. Крім того, створено спеціалізовані жіночі центри. Ділянки для голосування відкриті також у лікарнях, будинках престарілих, військових частинах і в'язницях, в аеропортах і на прикордонних пунктах.
Нова конституція скасовує монополію партії Баас на владу і закріплює принцип багатопартійності і рівності політичних партій. У ній гарантуються права і свободи громадян, а Сирія визначається як "демократична держава".
Сирійська влада, яка називає пропоновану на референдум Конституцію "зразком цивільних свобод і політичного плюралізму" і кроком "в нову еру", сподівається, що її прийняття дозволить знайти політичне вирішення кризи, вивести країну з глухого кута.
У свою чергу опозиція вважає майбутній референдум "політичною грою" і закликає населення до його бойкоту.
"Референдум в нинішніх умовах - це несерйозно", - сказав член керівництва найбільшої в Сирії опозиційної організації "Патріотична коаліція на підтримку демократичних змін" Ареф Даліля.
В деяких містах проведення референдуму, за його словами, просто неможливе через складну обстановку.
"Спочатку потрібно припинити військові операції і насильство з усіх боків, нормалізувати ситуацію в країні і почати реальні політичні реформи. Потім можна буде говорити про референдум і вибори", - сказав Даліли.
"Безглуздим кроком" назвав нинішній референдум і Вашингтон.
У свою чергу Росія вітала його проведення, розцінюючи референдум як "свідчення того, що, незважаючи на складну ситуацію безпеки, сірійське керівництво виконує дані народу обіцянки щодо здійснення глибоких політичних і соціально-економічних перетворень".
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас