Уряд Азарова: Два роки кадрових перестановок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд Азарова: Два роки кадрових перестановок

690
Коли в березні 2010 р. формувався уряд Миколи Азарова, в провладному політичному таборі акцентували, що саме цей кабінет стане зразком професіоналізму і стабільності. Незабаром уряду Азарова виповниться два роки. Протягом цього часу Президент Віктор Янукович "стабільно" тасував його склад так, що станом на сьогодні в уряді залишилися лише 9 з 29 міністрів, призначених 11 березня 2010 р. Більшість міністрів пішли у відставку через невдале реформування довірених їм відомств.
Після формування уряд Азарова виглядав так:
- перший віце-прем'єр - Андрій Клюєв, і шість віце-прем'єрів: Борис Колесников (з Євро-2012), Володимир Семиноженко (з гуманітарних питань), Віктор Тихонов (з питань регіональної політики), Сергій Тігіпко (з економічних питань), Володимир Сивкович (силовий блок) і Віктор Слаута (з питань АПК).
- міністр Кабінету міністрів - Анатолій Толстоухов.
- 20 міністрів, які очолили відповідні відомства: Федір Ярошенко (фінансів), Василь Цушко (економіки), Михайло Єжель (оборони), Юрій Бойко (палива та енергетики), Костянтин Грищенко (іноземних справ), Дмитро Табачник (освіти і науки), Микола Присяжнюк (аграрної політики), Анатолій Могильов (внутрішніх справ), Зіновій Митник (охорони здоров'я), Дмитро Колесников (промислової політики), Віктор Бойко (охорони навколишнього середовища), Костянтин Єфименко (транспорту і зв'язку), Михайло Кулиняк (культури і туризму), Олександр Лавринович (юстиції), Василь Надрага (праці і соціальної політики), Олександр Попов (з питань житлово-комунального господарства), Равіль Сафіуллін (у справах сім'ї, молоді та спорту), Володимир Яцуба (регіонального розвитку та будівництва), Юрій Ященко (вугільної промисловості) і Нестор Шуфрич (надзвичайних ситуацій).
Перші звільнення
У такому складі уряд пропрацював всього три місяці. Першою ластівкою, яка залишила урядове гніздо, став міністр з питань житлово-комунального господарства Попов, якого відправили очолити Київську міську державну адміністрацію (КМДА). На його місце був призначений чиновник з Єнакієвого Юрій Хиврич, колишній заступник Попова.
Уже менш ніж через місяць уряд накрили перші скандали, а віце-прем'єр з гуманітарних питань Володимир Семиноженко і міністр навколишнього середовища Віктор Бойко позбулися своїх посад. 2 липня 2010 р. ВР звільнила Семиноженка з посади віце-прем'єра без обговорення, а за відповідну постанову проголосували 378 депутатів. Джерела в ПР тоді повідомляли, що Семиноженко звільнили без відома Азарова, через пряме доручення Януковича.
Нагадаємо, під час перебування Семиноженка на посаді вибухнув скандал з приводу його заяви про те, що українці хочуть жити в єдиній державі, створеній Україною, Росією та Білоруссю. Після цього по країні прокотилася хвиля молодіжних протестів, а Львівська облрада навіть запропонував порушити проти Семиноженка кримінальну справу. Неодноразово за це віце-прем'єра критикував і сам Президент.
Того ж 2 липня був відправлений у відставку і міністр навколишнього середовища Віктор Бойко, призначений за квотою Блоку Литвина. Однопартійці звинуватили його в неуважності до депутатів, побудові сауни на робочому місці, і хабарництві його відомства. На місце Бойко відразу ж був призначений колишній голова Держкомрезерву Микола Злочевський.
10 липня 2010 р. за поданням прем'єра Азарова ВР 256 голосами звільнила Нестора Шуфрича з посади глави МНС у зв'язку з його переходом до Ради нацбезпеки і оборони (надалі ще кілька міністрів пройшли шлях з уряду в РНБО). Проте ЗМІ активно писали, що у Шуфрича виник конфлікт з главою адміністрації Президента Сергієм Льовочкіним. Також говорили, що міністерську позицію планували віддати лідеру партії "Єдиний центр" Віктору Балозі, але необхідних голосів у коаліції не знайшлося і на посаду тимчасово виконуючим обов'язки міністра призначили спочатку Володимира Антонця (до 21 липня), а потім - Михайла Болотських (до 12 листопада). Балога все ж очолить МНС, але лише в листопаді 2010 р.
Адмінреформа - міністрів призначає Президент
Після визнання Конституційним судом сили Конституції 1996 р., виникла невідповідність зі складом уряду Азарова: до нього повинні входити три віце-прем'єри та один перший віце-прем'єр, тоді як спочатку було призначено шість віце-прем'єрів та один перший віце-прем'єр. 13 жовтня 2010 р. Президент звільнив віце-прем'єрів Володимира Сивковича і Віктора Слауту. Семиноженко був звільнений раніше. До речі, відтепер Президент отримав право призначати і звільняти міністрів без згоди парламенту.
Першим таким призначенцем став вже згадуваний Балога. 12 листопада Президент доручив йому МНС. Як говорили в кулуарах ВР, якби не повернення Конституції 1996 р. і отримання Президентом права самостійно призначати міністрів, Балога не пройшов би через голосування ВР, оскільки в коаліційних колах не бажали бачити в уряді людину з близького оточення Віктора Ющенка. Але, як зазначали майже всі експерти, Балога став міністром, адже це забезпечило б ПР підтримку на Закарпатті, яке він успішно контролює. Крім того, у ВР депутатська група "Єдиний Центр" мала б увійти в коаліцію, що додало б їй голосів і посилило позиції ПР в коаліції.
Отримавши відповідні повноваження, Янукович здійснив масштабне реформування уряду. 9 грудня 2010 р. Президент звільнив 15 міністрів, потім 10 з них перепризначив. При цьому кількість міністерств було скорочено, а кожен з віце-прем'єрів очолив міністерство. Таким чином, склад кабінету Азарова скоротився до 16 членів.
Нові посади в уряді отримали: Клюєв (перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі), Колесников (віце-прем'єр-міністр - міністр інфраструктури), Тігіпко (віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики), Тихонов (віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства), Балога (міністр надзвичайних ситуацій), Бойко (енергетики та вугільної промисловості), Злочевський (екології та природних ресурсів), Кулиняк (культури), Присяжнюк (аграрної політики та продовольства), Табачник (освіти і науки, молоді та спорту).
Ці перестановки не торкнулися міністрів закордонних справ, внутрішніх справ, оборони, юстиції, охорони здоров'я.
Жертвами реорганізації стали Єфименко, Дмитро Колесников, Надрага, Хиврич, Яцуба, Сафіуллін, Толстоухов, Ященко і Цушко. Їх міністерства або були ліквідовані, або ж відповідні місця зайняли віце-прем'єри. Як зазначали тоді експерти, уряд повністю опинився в підпорядкуванні Президента.
До речі, за традицією Президента, який не розкидається кадрами, звільнені в результаті адмінреформи міністри не залишилися без посад. Цушко очолив Антимонопольний комітет, Хиврич став заступником міністра ЖКГ, Яцуба був призначений постійним представником Президента в Криму, а згодом очолив Севастопольську міську державну адміністрацію, Надрага став заступником Тігіпка в Мінсоцполітики, Єфименко перейшов на посаду першого заступника міністра інфраструктури України, Дмитро Колесников очолив Державне агентство з управління державними корпоративними правами та майном.
Гаряча посада - глава Мінохоронздоров'я
21 грудня 2010 р. Янукович призначив кардіохірурга Іллю Ємця міністром охорони здоров'я, звільнивши з цієї посади Зиновія Митника. Але в травні наступного 2011 р. Президент розкритикував роботу Ємця в сфері реформування системи охорони здоров'я. А 17 травня він звільнив Ємця з посади міністра охорони здоров'я. В Партії регіонів заявляли, що міністра звільнили через його нездатність провести реформи у медичній сфері. За даними деяких джерел, безпосереднім приводом до відставки Ємця стала боротьба за контроль фармринку. 24 травня 2011 р. Президент призначив міністром охорони здоров'я Олександра Аніщенка, який протримався близько 9 місяців. А в лютому 2012 р. і він був звільнений - на його місце прийшла Раїса Богатирьова. Аніщенка звинувачували в тому, що досі не затверджені медичні стандарти надання первинної медичної допомоги, в нестачі необхідних вакцин в лікарнях, зокрема, від туберкульозу.
Таким чином, за два роки уряду Азарова в Україні працює вже четвертий міністр охорони здоров'я.
Житлово-комунальний безлад
Наступною жертвою "провалених реформ" став Віктор Тихонов. Віце-прем'єр-міністра - міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Тихонова, а також його заступника Хиврича Президент відправив у відставку 1 червня 2011 р. Янукович різко розкритикував стан ЖКГ в Україні. Особливо була згадана незадовільна робота Хиврича. Прем'єр Азаров звинуватив Хиврича в тому, що той не впорався із забезпеченням уніфікації тарифів на житлово-комунальні послуги. Міністром регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ 12 липня 2011 р. став голова Донецької облдержадміністрації Анатолій Близнюк.
Реформи в "силовій сфері"
Далі Президент взявся за "силовий блок". Першим тут втратив посаду глава МВС Анатолій Могильов. 7 листопада 2011 р. Янукович звільнив його з посади міністра і направив на посаду прем'єр-міністра АРК. В той же день Янукович призначив Віталія Захарченка міністром внутрішніх справ, звільнивши його з посади голови Державної податкової служби. Захарченко вважається близькою особою до молодшого сина Президента, а тому цей крок був розцінений як посилення впливу сім'ї Януковича в силових відомствах. Деякі політологи назвали таку рокіровку "мікрореволюція" в Партії регіонів, оскільки вона змінила баланс сил в оточенні Януковича, і він повністю взяв міліцію під свій контроль. Також депутати і експерти висловлювали припущення, що "нова людина" наведе порядок в силовому відомстві, оскільки там останнім часом було чимало проблем. Крім того, варто зазначити, що після смерті Василя Джарти владі довелося шукати надійну людину, яка змогла б очолити надзвичайно важливий регіон.
8 лютого 2012 р. Янукович змінив і керівника Міністерства оборони - замість звільненого Єжеля, робота якого вже давно не влаштовувала ні Президента, ні прем'єра, і якого називали одним з перших "кандидатів на виліт", був призначений звільнений з посади генерального директора "Укроборонпрому" Дмитро Саламатін. Єжель 6 лютого 2012 р. опинився в центрі скандалу, коли намагався провести через Кабмін проект постанови про передачу землі під Києвом на потреби Адміністрації Президента, Кабінету міністрів і Міноборони. Раніше його неодноразово звинувачували в корупції. На підставі журналістських розслідувань про зловживання в армії Генеральна прокуратура порушила низку кримінальних справ. Саламатін до цього був відомий як "боєць", через участь у двох бійках у ВР. Також за його управління в "Укроборонпрому" Україна ледь не втратила найбільший в історії контракт - з Іраком.
Щось не так з економікою
Останньою на сьогодні, причому досі не закінченою, є реорганізація "економічного блоку" Кабінету міністрів. Причинами називають наближення парламентських виборів, внутрішні конфлікти в урядовій команді, а також невдоволення Президента тим, як втілюються проголошені ним економічні реформи. 18 січня 2012 р. Янукович очікувано зняв з посади керівника Мінфіну Федора Ярошенка (якого давно критикував), і призначив на цю посаду Валерія Хорошковського, в той же день звільненого з посади голови Служби безпеки України.
14 лютого Янукович здійснив чергову кадрову перестановку, однак, набагато менш очікувану. Друга людина в уряді, перший віце-прем'єр Андрій Клюєв був призначений секретарем Ради національної безпеки і оборони, що було розцінено спостерігачами як почесна відставка. Інші політологи говорили, що з цієї посади Клюєву буде зручніше керувати виборчим штабом Партії регіонів. Однак Президент вчора підкреслив, що від керівництва штабом ПР Клюєва усунуть.
22 лютого Президент звільнив Хорошковського з посади міністра фінансів і перевів на посаду першого віце-прем'єра. При цьому Янукович підкреслив, що перед новим віце-прем'єром стоїть завдання втілювати євроінтеграційні наміри України. Також Хорошковському буде необхідно відновити співпрацю України з МВФ, або ж знайти нове джерело кредитів. Політологи кажуть, що Клюєв поплатився посадою саме через провал євроінтеграції та залучення зовнішніх кредитів, адже домовитися з МВФ про відновлення співпраці, яка дуже необхідна владі, так і не вдалося. Цікаво, що Хорошковський відомий своїми зв'язками з російським бізнесом і політичною елітою Кремля, а тому експерти критично оцінюють це призначення. Враховуючи зв'язки Хорошковського з Росією, він буде брати певну участь у вирішенні окремих моментів газового питання і це може означати посилення російської позиції в газовій суперечці. Хоча політологи не відкидають, що він може навіть очолити партійний список ПР на виборах до парламенту, якщо втілить в життя поставлені завдання.
Зазначимо, що з останніми призначеннями в уряді з'явилася перша жінка-міністр, яка до того ж зайняла вакантну посаду віце-прем'єра (це крісло було порожнім ще з моменту звільнення Тихонова). 14 лютого колишнього секретаря РНБО Раїсу Богатирьову призначили віце-прем'єр-міністром і міністром охорони здоров'я, про що писалося вище.
Нові призначення
На сьогодні ж в уряді Азарова не вистачає двох одиниць - міністрів фінансів та економічного розвитку - глав ключових економічних відомств. Експерти прогнозують, що їх очолять наближені до сім'ї Президента люди (Хорошковський до них не належить). Олександр Єфремов вже встиг повідомити, що Янукович призначив на ці посади Юрія Колобова і Петра Порошенка, однак офіційних указів глави держави ще не опубліковано. При цьому якщо появу Колобова на посту міністра фінансів експерти називають закономірною (він близький друг Олександра Януковича), то прихід в уряд Порошенка для багатьох виглядає дуже спірним (особиста неприязнь до Хорошковського і Азарова). Та чекати залишилося недовго, і ми скоро дізнаємося, чим завершиться перерозподіл посад в економічній сфері Кабінету міністрів.
Як бачимо, реформування України, проголошене Президентом, "потопило" урядові кар'єри не одного міністра. Відсутність професійних кадрів, незадовільне виконання програми реформ, розбіжності всередині правлячої партії і наближення парламентських виборів стали причинами "стабільних" перестановок в, здавалося б, "стабільному" уряді. З 29 міністрів, призначених 11 березня 2010 р., до сьогодні змогли доопрацювати лише 9 - Грищенко, Табачник, Тігіпко, Колесников, Бойко, Присяжнюк, Лавринович, Кулиняк і сам Азаров.
Однак нашим членам уряду нічого переживати про своє можливе звільнення. Президент уже продемонстрував своїм соратникам, що не кине їх напризволяще. Глава держави завжди може створити агентство або службу, яку віддасть колишнім чиновникам (приклад Колесникова, Сафіулліна), а для інших - завжди відкриті двері в Адміністрації Президента, де досить багато посад на будь-який смак (Клюєв, Шуфрич, Єжель).
Сергій Звіглянич
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас