Влада радить білоруським банкам не платити дивіденди акціонерам за минулий рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада радить білоруським банкам не платити дивіденди акціонерам за минулий рік

Кредит&Депозит
237
Білоруським банкам варто направити прибуток на збільшення статутних фондів, а не на виплату дивідендів, вважає голова правління Національного банку Білорусії (НББ) Надія Єрмакова. З такою пропозицією вона виступила на розширеному засіданні правління Нацбанку.
На її думку, найважливішою складовою зростання нормативного (власного) капіталу банків в еквіваленті євро має стати внесення коштів власниками в статутні фонди банків, у тому числі шляхом спрямування отриманого прибутку за 2011 рік у статутні фонди, а не на виплату дивідендів.
Голова Нацбанку підкреслила, передає "Фінмаркет", що банкам треба уважно підійти до питань стійкості свого функціонування, активізувати свою роботу з нарощення нормативного капіталу до безпечного рівня.
Єрмакова також повідомила, що регулятор погодив з Мінекономіки і Мінфіном проект указу, в разі прийняття якого банки будуть звільнені від оподаткування прибутку, отриманого від переоцінки валютних активів, сформованих за рахунок внесків до статутного фонду банку.
Крім того, Нацбанк продовжує розглядати пропозицію низки банків про перехід від встановлення пруденційних нормативів статутного фонду та нормативного капіталу в еквіваленті в євро до нормативу в білоруських рублях. За її словами, Нацбанк прийме остаточне рішення з цього питання протягом першого кварталу 2012 року.
Голова Асоціації білоруських банків Галина Кухоренко вважає, що рекомендацію голови НББ банкам відмовитися від виплати дивідендів за 2011 рік не варто розглядати як обов'язкову до виконання. Це саме рекомендація, пояснила Кухоренко.
Між тим, вона вважає актуальною таку рекомендацію для банків, які не виконують нормативи безпечного функціонування. Особливо це актуально для малих і середніх банків, у яких недостатній капітал, зазначила вона.
На її думку, привабливі умови для рекапіталізації будуть створені у разі прийняття указу про звільнення від оподаткування курсових різниць, що виникли при оцінці статутних фондів.
Кухоренко також підкреслила, що рекомендації регулятора щодо дивідендів не торкнуться діючих в Білорусії російських банків. У дочірніх структур великих російських банків немає проблем з капіталом. Крім того, в їх бізнес-планах заплановані джерела його подальшого збільшення, сказала голова АББ.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас