Греція направила приватним кредиторам оферту на обмін держоблігацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція направила приватним кредиторам оферту на обмін держоблігацій

Казна та Політика
201
Уряд Греції направив приватним інвесторам - власникам її державних облігацій офіційну оферту на обмін паперів зі скороченням номінальної вартості на 53,5%, передає Reuters.
Передбачається, що власники грецьких бондів - банки, страхові компанії, пенсійні фонди та інші представники приватного сектору - обміняють існуючі папери на нові зі скороченням номінальної вартості. Основний борг по облігаціях буде скорочений на 53,5%, або на 107 млрд євро. За неофіційними даними, реальні втрати інвесторів при обміні складуть 73-74% від чистої приведеної вартості (NPV) вкладених коштів. Термін погашення нових паперів - 2042 р. Ставка купона - змінна, наростаюча, в середньому складе 3,6%.
Уряд Греції також законодавчо затвердив так зване застереження про колективні дії (collective action clause), яке зобов'яже погодитися на обмін абсолютно всіх інвесторів, якщо частка тих, що добровільно погодилися, досягне 66%.
Греція планує завершити обмін цінних паперів до 12 березня 2012 р. Борг необхідно реструктуризувати до 20 березня, коли Греції доведеться розплатитися з власниками старих облігацій на 14,5 млрд євро.
Також 21 лютого міністри фінансів країн ЄС домовилися про надання другого кредитного траншу Греції. Основною умовою для виділення Греції другого пакету фінансової допомоги є досягнення в 2012 р. обсягу боргу, що не перевищує 121% ВВП. Обсяг кредитного траншу складе 130 млрд євро. Перший пакет фінансової допомоги у розмірі 110 млрд євро був наданий Греції в травні 2011 р.
В обмін на новий транш від зовнішніх кредиторів Греція погодилася здійснити план економії, який передбачає зниження мінімальної оплати праці на 22%, скорочення бюджетних робочих місць на 150 тис. і зменшення пенсій. Крім того, в вимоги ЄС входить скорочення витрат на додаткові 325 млн євро, а також "докази того, що Греція буде проводити реформи" перш, ніж фінансова допомога буде надана.
Операція по обміну бондів і нові кредити від партнерів по єврозоні і Міжнародного валютного фонду, схвалені 21 лютого, покликані забезпечити скорочення грецького держборгу до 120,5% від ВВП країни до 2020 р. - порівняно з 160% ВВП на поточний момент.
Зазначимо, що Європейський центробанк (ЄЦБ) просто так списувати борги Греції не має наміру і розглядає можливість переведення державних облігацій Греції, що є на його рахунках, на баланс Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF). На сьогодні банківський регулятор тримає на своїх рахунках близько 55 млрд євро в грецьких бондах із загального боргу проблемної економіки в більш ніж 350 млрд євро.
Однак, в тому випадку, якщо ЄЦБ переведе папери на баланс EFSF, то фактичні списання доведеться проводити вже стабфонду, а отже, втрати будуть нести країни-учасниці, які фінансують роботу стабілізаційного механізму. Таким чином, вже найближчим часом можуть з'явитися критичні зауваження з боку представників єврозони, які не захочуть нести прямі втрати за своїми вкладами в порятунок Європи.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас