Драгі: ЄЦБ перестане приймати бонди Греції в заставу, якщо їй присвоять дефолтний рейтинг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Драгі: ЄЦБ перестане приймати бонди Греції в заставу, якщо їй присвоять дефолтний рейтинг

Фондовий ринок
278
Європейський центральний банк (ЄЦБ) перестане приймати облігації Греції як заставу за рефінансування, якщо країні буде присвоєний дефолтний рейтинг, заявив президент ЄЦБ Маріо Драгі в інтерв'ю німецькій Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Регулятор продовжує приймати в заставу облігації Греції, незважаючи на те що рівень їх рейтингів значно нижчий від мінімального порогу, встановленого правилами забезпечення ЄЦБ. Регулятор зробив виняток для країни.
В даний час йде процес залучення приватних інвесторів в часткову реструктуризацію боргу країни (програма PSI). Вона передбачає скорочення номіналу облігацій, що є на руках у приватних кредиторів, на 53,5%. Поки цей процес є добровільним, і інвестори мають право самі вирішувати, брати участь в обміні нинішніх паперів на бонди з дисконтом чи ні. PSI є необхідною умовою для скорочення нинішнього непідйомного держборгу Греції в приблизно 160% її ВВП до 120,5% до 2020 року. Деякі аналітики сумніваються, що PSI буде добровільною - країна може не зібрати необхідну кількість інвесторів (95%) для забезпечення такого скорочення боргу.
Драгі визнав, що для досягнення необхідного обсягу списання боргу Греції може знадобитися примусова процедура PSI. В такому випадку, зазначив глава ЄЦБ, країні може бути присвоєний дефолтний рейтинг.
"Тоді нам доведеться діяти у відповідності з нашими принципами. Є альтернатива: ми можемо проігнорувати це і продовжувати приймати облігації в заставу, але ми не маємо наміру робити цього", - сказав він.
Греція стала жертвою глобальної кризи і неправильної фінансової політики, що призвела до серйозного зростання її боргу, який у результаті країна не змогла обслуговувати. У травні 2010 року їй була схвалена зовнішня фінансова допомога на суму 110 млрд євро, інакше в єврозоні міг би статися перший в її історії дефолт. Уже в 2011 році, на тлі серйозного зниження грецьких рейтингів, стало ясно, що цих грошей Греції почне не вистачати з 2012 року. Останні приблизно півроку йде формування другої програми порятунку країни від дефолту. Зараз ця програма, що включає PSI і 130 млрд євро допомоги МВФ і країн єврозони, проходить фінальну стадію формування.
Фінансування необхідно Греції до 20 березня, коли їй доведеться погасити 14,5 млрд євро за держоблігаціями.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас