G20 розгорне дискусію навколо внесення додаткових ресурсів в МВФ і підтримки Європи, рішення малоймовірне — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

G20 розгорне дискусію навколо внесення додаткових ресурсів в МВФ і підтримки Європи, рішення малоймовірне

Казна та Політика
120
Надання додаткових коштів Міжнародному валютному фонду (МВФ) для надання підтримки найбільш проблемним країнам Європи буде основною темою дискусії міністрів фінансів і глав центробанків країн G20 під час їх зустрічі в Мехіко 25-26 лютого, повідомило агентству "Інтерфакс-АФІ" джерело в російської делегації. Однак очікувати якихось рішень навряд чи можливо, вважає він.
"Ключовою темою, навколо якої вся зустріч, так чи інакше, буде крутитися, це питання виділення додаткових фінансових ресурсів для МВФ. Ця тема активно мусується в різних джерелах, на різних рівнях, очевидно, що це буде тема номер один", - сказав він.
Водночас співрозмовник агентства засумнівався в можливості досягнення якихось домовленостей з цього питання. "Я не впевнений, що якісь будуть досягнуті домовленості, тому що як і раніше занадто великі розбіжності в позиціях у країн, у першу чергу, між європейцями і більшістю інших, у тому числі США, Індією та низкою інших країн", - вважає він.
На думку країн ЄС, вони вже зробили всі необхідні кроки з врегулювання боргових проблем, і далі черга інших партнерів по G20 надати додаткову підтримку, у той час як деякі інші країни "двадцятки" вважають, що Європа використала ще не всі можливості і може знайти додаткові ресурси, зазначило джерело.
"Мова не йде про те, що взагалі ні в якому вигляді ніхто не готовий підтримувати. Але питання ставиться таким чином - ми в цілому розуміємо ситуацію і готові посприяти, але не в тому обсязі, який ви від нас чекаєте, і насамперед це ваша власна проблема, і ви все-таки повинні взяти участь більшою мірою", - сказав він. Поки ж, зазначило джерело, є розуміння, що всі наявні ресурси у ЄС ще не використані, "ні з точки зору фінансів, ні з точки зору способів впливу".
"Ми сподіваємося, що вдасться трохи ці позиції зблизити, але розраховувати на те, що будуть вже конкретні домовленості, і ті чи інші країни будуть готові заявити про свої внески та участь в цій операції з надання додаткових ресурсів МВФ, передчасно", - вважає він.
Позиція Росії також залишається колишньою - "для нас найбільш пріоритетний і прийнятний варіант (внесення додаткових коштів) у рамках двосторонніх угод з фондом, сума, про яку може йти мова, близько $10 млрд". "Але остаточне рішення і щодо суми, і щодо того, коли і яким чином ми будемо надавати кошти і чи будемо взагалі це робити, буде залежати від позиції і від домовленостей, які будуть досягнуті в рамках "двадцятки" в цілому, від позиції інших ключових країн-донорів, тих же Японії чи Китаю", - зазначив співрозмовник агентства.
Він також нагадав, що однією з умов виділення ресурсів Росією є надання додаткової інформації та обґрунтування подальших кроків європейців з врегулювання кризових ситуацій та скорочення рівня боргу в найбільш проблемних країнах.
При цьому він зазначив, що Росія може проявити більше гнучкості при прийнятті рішення, ніж інші країни. "Ми дуже залежимо від європейців, і аж ніяк не в наших інтересах таке погіршення ситуації в Європі і можливі наслідки, пов'язані з банкрутством Греції та ще деяких країн. Тому ми десь можемо бути більш гнучкими і готовими до компромісів, але, втім, і з нашої точки зору, низки умов не дотримано і не виконано до кінця", - підкреслив він.
Представник російської делегації також наголосив, що дії G20 щодо внесення додаткових ресурсів в МВФ повинні бути узгодженими і колективними. "Не повинно бути ситуації, при якій підтримку надають за рахунок двох-трьох країн, а інші знаходяться в стороні", - сказав він.
В цілому, кажучи про решту порядку денного зустрічі, він зазначив, що він досить традиційний - планується обговорення світової економіки та реалізації рамкової угоди щодо сталого довгострокового зростання, реформи фінансового регулювання, реформування міжнародної валютної фінансової системи, розвиток енергетики.
"Сказати, що ми очікуємо гучних рішень або домовленостей, безумовно, не можна, оскільки це перша зустріч в рамках мексиканського головування. На такому рівні вперше відбудеться обговорення ініціатив, висунутих мексиканцями", - сказав співрозмовник агентства.
ЄС на цьому тижні зробив черговий крок щодо врегулювання ситуації з держборгом Греції. Так, міністри фінансів країн єврозони 21 лютого досягли угоди щодо другої програми допомоги Греції обсягом 130 млрд євро, що дозволить скоротити рівень держборгу країни до 120,5% ВВП до 2020 року.
Греції необхідні були кошти для погашення заборгованості на 14,5 млрд євро до 20 березня.
Європейський Центральний банк (ЄЦБ) розподілить прибуток від належних йому грецьких облігацій урядам країн єврозони, які, в свою чергу, направлять ці гроші на допомогу Афінам, повідомив комісар ЄС з економіки і монетарної політики Оллі Рен.
Крім того, уряди країн ЄС знизять відсоткову ставку за кредитами Греції на суму 56 млрд євро. Базова відсоткова ставка буде знижена для Греції до 0,5% на наступні п'ять років і потім до 1,5%.
На додачу країни єврозони заявили, що їхні центральні банки, на балансі яких перебувають грецькі облігації на суму 12 млрд євро, будуть направляти отриманий з них прибуток на підтримку Греції до 2020 року. Це, за оцінками влади, заощадить ще 1,8 млрд євро і знизить борг на 1,8% в 2020 році.
Раніше, на засіданні Єврогрупи 9 лютого, міністри не прийняли рішення щодо Греції і висунули Афінам нові умови. Мова йшла про схвалення парламентом Греції пакету запропонованих Єврокомісією, ЄЦБ і Міжнародним валютним фондом заходів про додаткові структурні скорочення витрат на 325 млн євро в 2012 році і про "сильні політичні гарантії з боку партій коаліції в тому, що стосується реалізації програми". Ці умови були виконані Афінами.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас