Проект нового Митного кодексу винесуть на голосування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проект нового Митного кодексу винесуть на голосування

Казна та Політика
289
Проект нового Митного кодексу винесуть на голосування депутатів Верховної Ради вже втретє. Тепер в документі враховані поправки президента. Нагадаємо, що парламент прийняв у другому читанні Митний кодекс ще 3 листопада 2011 р., проте президент ветував документ через поправки, внесені до нього на етапі між першим і другим читаннями, пишуть Економічні Вісті.
Президент виступив проти спірних норм визначення митної вартості, введення обов'язкової страховки у розмірі EUR300 тис. для митних брокерів, а також запропонував свою дату набрання законом чинності. Усього президент вніс до Митного кодексу 97 поправок, 90% яких в комітеті підтримали.
Останній варіант Митного кодексу, виправлений в Адміністрації президента, планували розглянути ще два тижні тому. Документ до останнього стояв на порядку денному парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики. Але депутати ухвалили рішення відкласти дату розгляду кодексу. За інформацією "і", одна з причин - невирішене питання про функції Державної митної служби (ДМСУ), яке на той час не було узгоджене між розробниками в Адміністрації президента і ДМСУ. Зокрема, про функції оперативно-розшукової діяльності.
На цьому тижні, в середу, профільний комітет рекомендував парламенту прийняти нову редакцію Митного кодексу. Перший віце-прем'єр-міністр, а в той момент ще міністр фінансів Валерій Хорошковський, запрошений на засідання комітету, заявив, що знає про бажання нинішнього керівництва митниці отримати функції оперативно-розшукової діяльності. "З позицією ДМСУ в цьому питанні я знайомий. Проте товарами, виключеними з товарного обороту, займається Служба безпеки України", - заявив Хорошковський.
Невирішеним залишилося питання, коли кодекс може набрати чинності. Президент як і раніше наполягає на даті 1 січня 2013 р. У комітеті пропонують - 1 травня 2012 р. Голова комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутинник упевнений, що депутати встигнуть внести всі необхідні поправки в законодавчі акти у зв'язку з набранням чинності Митного кодексу 1 травня, якщо президент підпише документ у березні. "Державна митна служба готова до того, щоб кодекс набрав чинності і з 1 травня. Ми були готові, якщо б він запрацював вже з початку цього року", - говорить радник голови Державної митної служби України Павло Пашко.
Крім цього, народні депутати не згодні з пропозицією президента обмежити час застосування адміністративних санкцій за порушення митних правил. В Адміністрації президента пропонують скоротити термін застосування адміністративних санкцій стосовно суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності з трьох років до двох місяців. В даний час з моменту порушення митних правил у митної служби є три роки для проведення розслідування.
"Якщо дана норма запрацює, вийде так, що якщо порушника не зловлять за два місяці, він уже повністю вільний від штрафів і санкцій. Не розумію, чому президент прийняв рішення боротися з контрабандою протягом двох місяців, коли у всіх документах, що стосуються адміністративних порушень, чітко прописані терміни в розмірі трьох років", - міркує народний депутат Сергій Терьохін (БЮТБ). З ним не згоден радник віце-прем'єр-міністра - міністра соціальної політики України Сергія Тігіпка Олег Шейко. "Сьогодні під час проведення розслідування митна служба може не віддавати суб'єктам підприємницької діяльності товар. Та ж ситуація і з перевізниками - їх діяльність також заблокована до прийняття рішення. І це може тривати до трьох років. У кодексі пропонується скоротити час розглядів, адже факт порушення вже в наявності, навіщо затягувати процес", - говорить Шейко.
Також в Адміністрації президента виключили норму про введення поручительства за роботу митних брокерів у розмірі EUR300 тис. Проти неї виступили члени Громадської ради при ДМСУ. За їхніми словами, поява такої вимоги призвела б до монополізації і укрупнення ринку брокерських послуг, адже невеликі брокерські компанії не зуміли б застрахувати свою діяльність на прописані EUR300 тис. Тепер подібні зміни у страхуванні діяльності митних брокерів можуть з'явитися тільки шляхом внесення змін до закону "Про ліцензування певних видів господарської діяльності".
"Не вдалося в новому документі вирішити питання з нормою про електронне декларування. Згідно з прикінцевими положеннями кодексу, електронне декларування повністю запрацює на українській митниці тільки з 2017 р.", - говорить голова правління Асоціації митних брокерів України Володимир Линник. Хоча програму впровадження електронного декларування (програма "Електронна митниця") ДМСУ реалізує ще з 2004 р. Згідно з початковими планами запровадження програми, система електронного декларування в Україні повинна була б вже закінчитися в 2013 р. Проте в новому кодексі дату електронного декларування відстрочили на чотири роки.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас