Греція зробила перший крок назустріч рятувальним кредитам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція зробила перший крок назустріч рятувальним кредитам

Казна та Політика
421
Греція зробила перший крок назустріч рятівним кредитами в четвер, схваливши в парламенті схему обміну державних облігацій з приватними інвесторами, пише Рейтер.
Реструктуризація боргу, під час якої інвестори обміняють грецькі облігації на менш цінні, стартує в п'ятницю. Мета програми - знизити боргове навантаження Афін, що досягло 160 відсотків ВВП, на 100 мільярдів євро і запобігти дефолту одного з найбільш проблемних учасників європейського валютного блоку.
"Схваливши цей закон, парламент дозволить нам почати вибиратися з виру", - сказав раніше міністр фінансів Греції Евангелос Венізелос.
"Щоб домогтися успіху, ми повинні бути об'єднані, серйозні, наполегливі, вселяти довіру і працювати, працювати, працювати", - сказав він перед тим, як контрольована правлячою партійною коаліцією парламентська більшість забезпечила проходження проекту.
Міністри фінансів єврозони підписали угоду про другу програму фінансової допомоги Греції у вівторок, чим відвернули безладний дефолт і виграли час для стабілізації кризи валютного блоку. Але цим вони не послабили занепокоєння європейців про довгострокову фінансову та соціальну стабільність в Греції.
"Пакет не гарантує вирішення проблем Греції, - написав міністр фінансів Нідерландів Ян Кеес де Ягер в листі парламенту. - Греції доведеться вжити широких заходів і показати, що вона проводить необхідні реформи".
В інтерв'ю газеті Wall Street Journal президент Європейського Центробанку Маріо Драгі сказав, що слабка реакція фінансових ринків на підписання угоди про Грецію у вівторок вказала на сумніви в здатності Афін стримати обіцянку і туго затягнути пояси.
"Складно сказати, чи скінчилася криза", - попередив Драгі.
Грецький уряд розраховує обміняти облігації до 12 березня, перш ніж настане термін виплачувати 14,5 мільярда євро за бондами.
Приватні інвестори, на руках яких грецькі боргові зобов'язання на 200 мільярдів євро, під час реструктуризації зазнають збитків у розмірі 53,5 відсотка від номінальної вартості інвестицій або 73-74 відсотка від наведеної вартості.
Схвалений законопроект дає інвесторам 10 днів на обмірковування і передбачає так звані "положення про колективну дію", які примушують до обміну всіх власників бондів за умови згоди кваліфікуючої більшості - двох третин.
Тим часом лікарі приєдналися до протесту в Греції проти заходів жорсткої економії, на яких наполягають міжнародні кредитори, оголосивши 24-годинний страйк після скорочення зарплат. В наступну середу греки планують всією країною не працювати три години.
На тлі зростання суспільного невдоволення в Греції, що готується до загальних виборів в квітні, починають набирати популярність партії лівого спрямування, включаючи Ліву коаліцію, про що свідчать опитування громадської думки.
За матеріалами:
FundMarket
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас