ЦБ Японії: Зростання прибутковості держоблігацій загрожує стабільності банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЦБ Японії: Зростання прибутковості держоблігацій загрожує стабільності банків

Фондовий ринок
170
Висока концентрація японських держоблігацій в портфелях банків країни створює значні ризики, які можуть похитнути стабільність фінансової системи в разі підвищення прибутковості держпаперів, заявив глава Банку Японії Масаакі Сіракава.
Японські банки продовжують вливати гроші в боргові зобов'язання уряду, незважаючи на близьку до історичного мінімуму прибутковість і погіршення бюджетних показників країни, відзначає The Wall Street Journal. Будь-яке несподіване збільшення прибутковості може вилитися в трильйони ієн збитків для фінкомпаній, вважає Сіракава.
"Якщо процентні ставки за паперами з усіма термінами обігу піднімуться на 1 процентний пункт, збитки для найбільших банків складуть 3,5 трлн ієн (43,6 млрд доларів), а для регіональних банків - 2,8 трлн ієн", - сказав він.
В даний час прибутковість 10-річних еталонних держоблігацій Японії коливається нижче 1% - приблизно вдвічі менше, ніж у аналогічних за терміном US Treasuries.
На 30 вересня 2011 р. японським банкам належали 44% держоблігацій країни, що перебувають в обігу. Друге місце серед кредиторів уряду займають страхові компанії - 21%.
Економісти і аналітики очікують зростання прибутковості 10-річних держоблігацій Японії на 3-4% в середньостроковому періоді і відповідного підвищення за паперами з іншими термінами обігу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас