Китай пригрозив відмовою в допомозі Євросоюзу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай пригрозив відмовою в допомозі Євросоюзу

Казна та Політика
571
Міністерство торгівлі Китаю попередило Єврокомісію про те, що розслідування стосовно ввезених в ЄС китайських спеціалізованих сталей може "підірвати" спільні зусилля в боротьбі з борговою кризою в єврозоні, повідомляє AFP. Раніше Брюссель почав перевірки за скаргами європейських виробників на те, що імпорт з Китаю відповідної продукції завдає їм шкоди і не відповідає правовим нормам міжнародної торгівлі. Міністерство заявило, що "сильно розчарований" початком розслідування, яке посилає "сигнал руху до торговельного протекціонізму".
Китай раніше робив кілька заяв, пов'язаних з кризою в Європі. Зокрема, прем'єр Вень Цзябао підкреслював готовність КНР надати допомогу ЄС у поповненні європейського стабілізаційного фонду.
Пекін має найбільші в світі золотовалютні резерви, що перевищують за своїм обсягом 3,2 трильйона доларів. Частина цих коштів може бути використана для фінансування європейського фонду, що є гарантією підтримки на плаву європейських країн в умовах боргової кризи.
Раніше КНР і ЄС брали участь у декількох торгових спорах, пов'язаних з різними галузями - від металургії до сільського господарства. Однак раніше питання торгівлі і антикризової допомоги між собою ніколи не погоджувалися.
Китайські компанії в останній рік збільшили обсяг інвестицій в ЄС. Вони робили покупки в сфері енергетики, ЖКГ і навіть купували виробників дорогих яхт. В Європі це викликало занепокоєння, бо КНР, на думку деяких політиків, отримувала дуже потужний важіль впливу на країни з важким борговим тягарем.
Китай домагається від Європи визнання його як країни з ринковою економікою, що полегшить доступ його товарів на європейські ринки. Однак поки ЄС, визнаючи досягнення КНР в цій галузі, стверджує, що всім необхідним для того критеріям Пекін поки не відповідає.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас