ЄК погіршила прогноз по динаміці ВВП єврозони в 2012 р. до мінус 0,3% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄК погіршила прогноз по динаміці ВВП єврозони в 2012 р. до мінус 0,3%

Казна та Політика
105
Європейська комісія різко погіршила прогноз по динаміці валового внутрішнього продукту (ВВП) єврозони в 2012 р. Згідно опублікованим сьогодні новим прогнозами Єврокомісії, тепер вона чекає зниження ВВП єврозони в поточному році на 0,3% проти зростання на 0,5% озвученого восени.
"Несподівана зупинка відновлення в кінці 2011 р., схоже, триватиме й у перших двох кварталах поточного року", - відзначають в Єврокомісії.
Віце-президент ЄК Оллі Рен вважає, що рецесія може бути недовгою, а довіра до економіки єврозони може повернутися досить швидко.
Однією з головних причин перегляду ВВП Єврокомісією є положення Греції, про швидкий дефолт яку говорять багато експертів.
За підсумками IV кварталу минулого року ВВП єврозони скоротився на 0,3%, що виявилося кращим за прогнози експертів, що чекали зниження на 0,4%. Не останню роль тут зіграли дані про ВВП найбільших економік блоку - Німеччини і Франції, які виявилися кращими за очікування. Тим часом прогнози на поточний рік по німецької та французької економікам залишаються песимістичними.
Відповідно до очікувань експертів рейтингового агентства Standard & Poor's, ВВП єврозони в 2012 р. залишиться на торішньому рівні, а за підсумками 2013 зросте на 1%. Ймовірність такого розвитку подій аналітики агентства оцінили в 60%. http://www.rbc.ua/rus/top/show/sp-retsessiya-v-evrozone-zavershitsya-k-kontsu-2012-g-02022012140800
Standard & Poor's 23 січня ц.р. підтвердило довгостроковий і короткостроковий кредитний рейтинг Євросоюзу "AAA/A-1 +". На думку експертів, кілька рівнів захисту боргу Європейського Союзу достатні, щоб компенсувати поточне погіршення, яке агентство бачить у кредитоспроможності держав-членів ЄС.
На початку січня ц.р. глава Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард заявила, що Європі, ймовірно, вдасться уникнути рецесії в цьому році. "Обстановка в єврозоні істотно змінилася за минулі 18 місяців, у зв'язку з чим є всі підстави бути більш оптимістичними щодо прогнозів на майбутнє", - сказала Лагард.
В даний час єврозона переживає повномасштабну кризу - надмірні борги Греції, довгі роки приховувані владою від громадськості, привели країну на межу дефолту. Слідом за Грецією труднощі почали випробовувати Іспанія, Португалія, Італія та інші країни зони євро, помітно скувавши економічну активність і підірвавши довіру до інструментів, номінованим в єдиній європейській валюті.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас