Агентство Fitch підлило "масла у вогонь" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Агентство Fitch підлило "масла у вогонь"

Фондовий ринок
850
Західноєвропейські фондові майданчики сьогодні перебували під тиском на тлі пониження рейтингу Греції до "С" з "ССС" агентством Fitch. Також на ринках, незважаючи на те, що Греція забезпечила отримання другого траншу фінансової допомоги, починає посилюватися скептицизм щодо можливості виконувати Грецією взяті на себе зобов'язання щодо реалізації заходів суворої економії.
Світ: інвестори не вірять у порятунок Греції
У середу рейтингове агентство Fitch оголосило про те, Греція заслуговує лише кредитний рейтинг рівня "С", що відразу на два щаблі менше попереднього значення "ССС". "Списання 53,5% вартості боргів за грецькими державними облігаціями, по суті, є "обмеженим дефолтом", - вважають в агентстві. Греції новий рейтинг може бути присвоєний тільки в після операції обміну старих облігацій на нові.
Європейські біржі сьогодні торгуються в невеликому мінусі. Інвестори досі не можуть позбутися страху, що заходи з порятунку Греції виявляться марними. Також сьогодні була опублікована макроекономічна статистика, згідно з якою індекс ділової активності Німеччини знизився в лютому з 51 до 50,1 пункту, а зведений PMI по Єврозоні склав 49 пунктів. Варто зазначити, що економісти прогнозували його на рівні 49,5 пункту. Таким чином можна зробити висновки, що зона євро поступово скочується в рецесію.
Торги на російському ринку акцій завершилися падінням основних фондових індексів. За підсумками сьогоднішньої торгової сесії індекс ММВБ впав на 1,33% - до 1538,17 пункту, індекс РТС знизився до позначки 1642,08 пункту, втративши 0,8%. Значення індексу RTS Standard знизилося на 1,4% і склало 10538,64 пункту. Обсяг торгів на об'єднаному фондовому майданчику ММВБ-РТС перевищив 487 млрд руб.
Статистика з США також не порадувала інвесторів. Продажі житла на вторинному ринку нерухомості в минулому місяці склали 4,57 М проти прогнозу 4,67 М. Після 2007 року інформація про ситуацію на ринку житла сильно впливає на настрої біржових гравців, оскільки саме криза в цьому сегменті стала однією з причин масштабної фінансової кризи у світовій економіці. Крім того американська сесія увечері відкрилася на тлі падіння європейських індексів і слабкого квартального звіту виробника комп'ютерів Dell, чистий прибуток якого склав 51 цент на акцію.
Україна: торги завершилися зниженням індексів
Індекс UX знизився на 1,42% до 1486,42 базисних пунктів, індекс ПФТС - на 0,33% до 561,27 базисних пунктів.
Загальний обсяг торгів на "Українській біржі" сьогодні склав 108 млн грн, частка термінового ринку склала 61 млн грн. Березневий ф'ючерс сьогодні впав в ціні на 1,26% і на закритті торгувався за ціною 1497 грн.
Як відзначив провідний трейдер ІГ "Арт-капітал" Володимир Волков, український фондовий ринок трохи активізувався під час торгової сесії в середу. "Обсяги торгів незначно зросли на тлі зниження ринку. Рух вниз пройшов практично по всьому спектру ліквідних інструментів", - сказав він.
За словами аналітика ІГ ТАСК "В'ячеслава Іванишина, на українському ринку акцій в лідерах падіння опинилися акції вагонобудівних компаній. "Стахановський ВБЗ" подешевшав на 2,04%, "Крюківський ВБЗ"- на 2,05%. "Щодо останнього було укладено кілька угод на тлі повідомленні про пожежу на території малярного цеху заводу, - поділився він. - До даного часу пожежу ліквідовано і за повідомленнями прес-служби заводу ця подія не позначиться на виконанні виробничих контрактів".
Основний тиск на індекси надала негативна динаміка акцій "Центренерго" (-1,8%) і "Укртелекому" (-1,72%). Останній знизився на рівні вчорашніх внутрішньоденних мінімумів, підтвердивши провал попередньої підтримки.
Позитивну динаміку продемонстрували акції компаній другого ешелону на мінімальних торговельних обсягах. У лідерах зростання опинилися "Дакор Вест" (+8,65%), "ММК ім. Ілліча" (+7,44%) і "Харцизький ТЗ" (+3,52%).
З внутрішніх новин варто виділити коментарі міністра фінансів України Валерія Хорошковського щодо незбалансованості держбюджету і високого боргового навантаження. "Також міністр заявив, що Україна здатна виконувати зовнішні зобов'язання без допомоги МВФ, але його слова не надали підтримки фондового ринку, - зазначив Іванишин. - Також з початку року падають залишки на коррахунках банків, що вказує на повернення гривневого голоду в банківську систему" .
Завтра
За словами В'ячеслава Іванишина, завтра ймовірне продовження помірної негативної динаміки на українському ринку акцій. "Індекс пробив психологічний рівень 1500 пунктів. На світових ринках наростає загальний песимізм на тлі подій навколо Греції і відсутності будь-яких драйверів до зростання в короткостроковій перспективі", - сказав він.
Олена Куца
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас