НБУ допускає зростання монетарної бази в 2012 р на рівні до 16% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ допускає зростання монетарної бази в 2012 р на рівні до 16%

Кредит&Депозит
387
Національний банк України (НБУ) прогнозує зростання монетарної бази в 2012 році на рівні до 16%, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в центральному банку.
"Урядовий прогноз на 2012 рік дає підстави прогнозувати річні темпи приросту обсягу монетарної бази на рівні до 16%. Відновлення кредитування економіки з одночасним зниженням рівня ризиків фінансової системи, а також збільшення обсягів надання фінансових послуг є одним з головних пріоритетів діяльності НБУ", - йдеться в повідомленні.
В НБУ наголосили, що прогнозна динаміка монетарних показників залежить від зміни основних макроекономічних показників, зокрема ВВП, інфляції, промислового виробництва, доходів населення.
Як повідомлялося, грошова маса в Україні збільшилася в 2011 році на 14,2% - до 682,7 млрд грн, а обсяг монетарної бази - на 6,3%, до 239,9 млрд грн.
Щодо кредитування в НБУ відзначили, що сприяти активізації цього процесу будуть такі заходи в монетарній площині як забезпечення стабільності грошової одиниці України, проведення відповідної відсоткової політики та належне регулювання ліквідності банківської системи.
У зв'язку з цим в повідомленні наголошується, що в поточному році Нацбанк вже двічі знижував ставки за постійно діючими механізмами рефінансування "овернайт" на тлі зниження інфляційних ризиків: обидва рази ставки знижувалися на 0,25 відсоткового пункту, вийшовши на рівень 8,75% за кредитами під забезпечення державними цінними паперами і 10,75% за кредитами без забезпечення.
Крім того, в НБУ нагадали, що протягом останніх місяців, серед іншого, збільшено обсяг підтримки ліквідності через механізми рефінансування, вивільнена частина коштів обов'язкових резервів з окремого рахунку на кореспондентський рахунок банків, збільшені можливі терміни на проведення операцій прямого репо. Такі кроки, за оцінкою центробанку, дозволяють банкам значно гнучкіше управляти власною ліквідністю, що має важливе значення при визначенні їх кредитної політики.
В НБУ також зазначили, що банківська система країни поступово зазнає позитивних суттєвих змін і повільно долає наслідки кризи. Втім, накопичені в період кризи проблеми, що стримують подальший розвиток банківського сектора, не повністю ліквідовані.
"Головними проблемами в банківській системі на сьогодні є наступні: відновлення довіри населення до банківської системи, недостатній рівень кредитування банками реального сектора економіки", - вважають у Нацбанку.
Згідно з повідомленням, подолання цих проблем буде продовжено, зокрема, за рахунок збільшення рівня капіталізації банківського сектора шляхом підвищення нормативів регулятивного капіталу: з 1 січня 2012 року регулятивний капітал українських банків вже повинен бути не менше 120 млрд грн, а мінімальний регулятивний капітал для роботи на валютному ринку збільшився до 180 млн грн.
При цьому в НБУ нагадали, що в 2011 році власний капітал українських банків зріс майже на 13% - до 155,5 млрд грн.
Крім того, в Нацбанку чекають подальшої консолідації банків, підвищення якості і кількості банківських послуг, продовження роботи з проблемними активами банківського сектора та вдосконалення роботи кредитно-фінансових установ з управління ризиками.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас