Експерти: Різкі заяви "Газпрому" багато в чому пов'язані з майбутніми президентськими виборами в РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Різкі заяви "Газпрому" багато в чому пов'язані з майбутніми президентськими виборами в РФ

Енергетика
313
Різкі заяви представників "Газпрому", в тому числі звинувачення України у нібито відборі транзитного газу, багато в чому пов'язані з майбутніми президентськими виборами в Російській Федерації, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" експерти.
"На мій погляд, настільки різкі заяви в значній мірі пов'язані з політичною складовою, і їх варто розглядати як елемент інформаційного тиску на Україну для досягнення своїх цілей", - переконаний генеральний директор ТОВ "Нафтогазбудінформатика", секретар експертної ради з питань розвитку газової промисловості та ринку природного газу Леонід Уніговський.
Експерт нафтогазового ринку Валентин Землянський в свою чергу нагадав, що президентські вибори в Росії відбудуться через два тижні і, в зв'язку з цим, Україну знову обрано об'єктом для критики і звинувачень в інформаційному просторі.
"Останні заяви керівництва "Газпрому" можуть свідчити про те, що передвиборні президентські перегони в Росії досягли свого апогею і Кремлю потрібна маленька переможна війна. Україна в даному випадку є досить уразливим і зручним об'єктом для огульної та безкомпромісної критики, починаючи з якості сиру і закінчуючи несанкціонованим відбором газу", - сказав він.
За його словами, основним мотивом заяв представників "Газпрому" є політична необхідність представити кандидата від влади єдиним політиком на пострадянському просторі, здатним брати зобов'язання та нести відповідальність за енергетичну безпеку Євросоюзу.
"Враховуючи відсутність необхідності в будівництві газопроводу "Південний потік" як гарантії забезпечення Європи газом в холодний час, можна очікувати, що передвиборна агресивна газова риторика Москви зміниться на конструктивний діалог з Києвом як єдино можливий варіант забезпечити поставки російського газу в пікові періоди споживання країнами ЄС", - зазначив Землянський.
Уніговський, коментуючи слова одного з представників "Газпрому" про намір повністю виключити Україну зі схеми поставок російського газу в європейські країни, відзначив наявність безлічі факторів та обставин, які ставлять під сумнів такі заяви.
"Зрозуміло, транзитні обсяги газу через Україну в разі реалізації проектів Південний і Північний потік скоротяться. Зниження може бути досить серйозним, але до нуля - малоймовірно. На мій погляд, цифри можуть бути на рівні 40-50 млрд кубометрів на рік", - сказав експерт.
За його словами, важливою перевагою використання української ГТС є наявність розгалуженої мережі підземних сховищ газу, створення якої при будівництві нових газопроводів зажадає значної кількості часу і дуже великих капіталовкладень.
"На нашому західному кордоні ми маємо можливість зберігати до 25 млрд кубометрів товарного газу, і екстремальні холоди в цьому році показали наскільки важлива система зберігання газу для погашення пікових навантажень, пов'язаних зі збільшенням споживання", - підкреслив він.
Уніговський також зазначив, що відмова від використання української ГТС загрожує "Газпрому" втратою внутрішнього ринку України, яка є одним з найбільших споживачів російського газу.
"Треба враховувати фактор великої ємності внутрішнього ринку України. Ми маємо можливість отримувати газ реверсом з Європи. Це може бути скраплений газ, що отримується через термінали, або північноафриканський газ і навіть якісь обсяги норвезького газу. Малоймовірно, що "Газпром" віддасть ці транзитні газопроводи для того, щоб в Україну реверсом поставлявся будь-який інший газ", - додав він.
На думку Землянського, у разі відмови від транзиту по території України, Росія втратить можливість маневрувати в пікові періоди споживання газу, оскільки жоден зі споруджуваних газопроводів в обхід України не передбачає серйозних потужностей з його зберігання: "Сам же "Газпром" відмовився від розширення потужностей ПСГ на своїй території, що вже поточної зими не дозволило їм прокачати необхідні обсяги газу із Західного Сибіру до Європи".
Експерт також вважає абсолютно безпідставними спроби звинуватити Україну в відборі транзитного газу. "Європейська практика поставок російського газу передбачає поставки за добовими заявками. Такі заявки, відповідно до умов контрактів, не лімітуються, а говорити про перебір або недобір можна буде тільки за результатами звірки поквартальних обсягів. Перший квартал завершується в березні, і тільки тоді можна буде робити відповідні висновки", - підкреслив Землянський.
При цьому він нагадав про слова заступника голови правління "Газпрому" Андрія Круглова, який на початку лютого, кажучи про постачання газу в європейські країни, зазначив, що постачання здійснюються в рамках затвердженого графіка, "але додаткові обсяги, які наші західноєвропейські партнери просять поставити", "Газпром" в даний час задовольнити не може.
Як повідомлялося, глава "Газпрому" Олексій Міллер у середу заявив, що на початку року Україна здійснювала несанкціонований відбір російського газу, призначеного для європейських споживачів. За його словами, аномальні морози в Європі привели до того, що європейські споживачі збільшили заявки на постачання російського газу, "однак значний обсяг російського газу до європейських споживачів не доходив, а в окремі дні на території України залишалося до 40 млн кубометрів газу", що завдало фінансових і репутаційних збитків "Газпрому".
У свою чергу представник "Газпрому" Сергій Купріянов заявив, що після реалізації всіх запланованих "Газпромом" газотранспортних проектів "транзитне значення України для експорту російського газу буде дорівнювати нулю".
"Нафтогаз України" спростував заяви про відбір природного газу з транзитних обсягів, які транспортувалися до країн Європи. При цьому Київ, у зв'язку зі зниженням у лютому поставок російського газу на східний кордон країни, запропонував "Газпрому" здійснити додаткові поставки ресурсу європейським споживачам за рахунок газу з українських газосховищ. З таким проханням до України звернулася Туреччина - і Київ надав Анкарі додаткові обсяги природного газу зі своїх ПСГ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас