Інвестиції у відновлювану енергетику України в найближчі 5 років можуть скласти 5 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестиції у відновлювану енергетику України в найближчі 5 років можуть скласти 5 млрд дол.

Енергетика
234
Обсяг інвестицій в галузь відновлюваної енергетики, включаючи сонячну й вітрову енергетику, використання потенціалу біомаси та виробництво біопалива в найближчі п'ять років може скласти близько $5 млрд, заявив президент Асоціації учасників ринку альтернативних видів палива та енергії України (АПЕУ) Віталій Давій в інтерв'ю агентству Bloomberg.
На його думку, Україні вдасться досягти наміченої мети і збільшити встановлену потужність фотоелектричних електростанцій до 1 ГВт до 2015 року.
"Національні та міжнародні компанії проявляють значний інтерес до реалізації проектів у сфері сонячної енергетики, тому намічені урядом цілі напевно будуть досягнуті", - сказав експерт.
За прогнозами АПЕУ, потужність побудованих в поточному році сонячних електростанцій складе 300 МВт проти 200 МВт в 2011 році.
Давій також нагадав, що компанія Activ Solar в минулому році завершила будівництво та ввела в експлуатацію три фотоелектричні станції. "Крім цієї компанії, український ринок зацікавив і інших розробників і виробників обладнання, включаючи Sharp, Schneider Electric і Renewable Energy Corp", - сказав він.
Як повідомлялося, Україна в 2011 році розвивала електроенергетику на відновлюваних джерелах енергії (ВДЕ) інтенсивніше, ніж традиційну. За даними НЕК "Укренерго", загальна встановлена потужність електростанцій на ВДЕ (включаючи великі ГЕС) протягом минулого року зросла на 4% (на 221,1 МВт) і до 1 січня 2012 року досягла 5 тис. 773,8 МВт, тоді як встановлена потужність електростанцій на викопному паливі скоротилася на 72,1 МВт - до 47 тис. 536,8 МВт.
Основний приріст енергопотужностей на ВДЕ забезпечила фотовольтаїка - австрійська компанія Activ Solar восени минулого року завершила будівництво та ввела в експлуатацію 80-мегаватний парк "Охотникове", а в грудні - 100-мегаватний парк "Перово", який є найбільшою діючою фотоелектричною електростанцією в світі. Обидві станції розташовані в Криму.
За даними АПЕУ, станом на кінець 2011 року в Україні було підключено 117 МВт вітроенергетичних, 104 МВт гідроенергетичних і 68 МВт біоенергетичних потужностей.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас