Економіка і вибори: Обама пропонує знизити корпоративний податок і скасувати пільги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка і вибори: Обама пропонує знизити корпоративний податок і скасувати пільги

Казна та Політика
244
Президент США Барак Обама позначив основні параметри податкової реформи, яка стане однією з опорних точок в його передвиборній кампанії. Обама пропонує знизити корпоративний податок і скасувати пільги, повідомляє телеканал "Росія 24".
До цього Обама і міністр фінансів Тімоті Гайтнер періодично говорили про необхідність зміни умов оподаткування компаній, але не вдавалися до подробиць. Тепер Президент вперше озвучив ідею, яка може знайти приблизно однакову кількість прихильників і супротивників не тільки в Конгресі, але і в самій бізнес-сфері. Він запропонував зменшити ставку податку на прибуток корпорацій з 35% до 28%. На сьогоднішній момент вона є однією з найвищих у світі. Більше віддають в казну лише японські компанії.
На думку Обами, гравці корпоративного сектора опинилися в нерівних умовах. Деякі з них можуть істотно скоротити податкове навантаження за рахунок "дірок" в законодавстві (loopholes). Так, дохід від ринкових інвестицій, який отримують фонди, що вкладають гроші в цінні папери, обкладається податком 15% (збір ведеться за статтею "податок на приріст капіталу"). Президент США подібні лазівки пропонує ліквідувати, а крім того, ввести підвищену ставку податку для тих компаній, які намагаються вивести бізнес в офшорні зони.
Нагадаємо, що, згідно з деякими дослідженнями, найбільші корпорації Америки, такі як General Electric, зводять податкове навантаження на свій бізнес до нуля за рахунок вмілого поєднання пільгових податкових умов. Не виключено, що низка потужних лобі прийме ідею Обами вороже. Навіть якщо податкова реформа допоможе йому заробити політичні очки, реального втілення в життя найближчим часом чекати не варто, вважають американські експерти.
Відзначимо, останній раз масштабне зміна податкового кодексу в США відбулася в 1986 р. під час Президента-республіканця Рональда Рейгана, який підняв корпоративні податки.
Нагадаємо, 13 лютого Обама представив перед конгресом бюджетний план на 2012-2013 фінансовий рік (розпочнеться 1 жовтня ц.р.). Дефіцит бюджету прогнозується в розмірі 901 млрд дол, що становить 5,5% від ВВП країни, в порівнянні з 8,5% дефіциту (1,33 трлн дол), запланованими на 2011-2012 фінансовий рік.
Крім того, бюджетний план передбачає підвищення ставки прибуткового податку як мінімум на 30% для заможних американців, тобто для тих, чий дохід перевищує 1 млн дол на рік. Зокрема, Обама запропонував значне збільшення податку на дивіденди до максимально можливого рівня, який зараз становить 35%, причому очікується, що наступного року цей показник буде збільшений до 40%. Також документ передбачає скорочення державних витрат на 4 трлн дол в наступні десять років і зростання податків на 1,5 трлн дол за той же період.
Ще однією перемогою Обами перед виборами стало узгодження конгресом США попередньої угоди про скорочення податку на заробітну плату на 2012 р. Республіканці відмовилися від вимог скорочення урядових витрат, покликаного компенсувати додаткові 100 млрд дол дефіциту бюджету, а демократи відмовилися від вимог внести ще декілька додаткових скорочень податків.
Обама зробив продовження податкових пільг одним з головних пунктів своєї передвиборної кампанії, адже головним економічним викликом для адміністрації нинішнього Президента стало високе безробіття в США.
Також Обама попросив Пентагон розробити кілька "альтернативних підходів" до ядерного стримування. У підсумку в Міноборони США розглядається можливість скорочення ядерного арсеналу на 80%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас