Аналітики: Україна може зіткнутися з жорсткими економічними санкціями з боку РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: Україна може зіткнутися з жорсткими економічними санкціями з боку РФ

Казна та Політика
549
У найближчі місяці Україна може зіткнутися з більш жорсткими санкціями з боку Росії, вважають аналітики Ерсте Банку.
Як пояснили Коррреспондент.biz у фінустанові, 1 липня Комісія Митного союзу припинить своє існування і її замінить Євразійська економічна комісія. Планується, що цій комісії будуть поступово передаватися частина повноважень національних урядів.
Таким чином, вважають аналітики, Митний союз стає більш схожим на організацію типу Євросоюзу, де країни позбавлені частини суверенітету, проте на відміну від рівноправності країн-членів ЄС, великий розмір економіки Росії визначатиме її домінуючий вплив над новою організацією.
"Інтеграція з Євросоюзом, першим етапом якого є зона вільної торгівлі, залишається пріоритетом уряду. Існування України і в Зоні Вільної Торгівлі ЄС, і в Митному Союзі є взаємовиключним", - йдеться в повідомленні.
При цьому аналітики відзначають, що наближення дати розширення повноважень Митного Союзу змушує Росію застосовувати до України економічний тиск.
"Заборона на імпорт сиру є лише першим попередженням. Досить імовірно, що ми в найближчі місяці можемо побачити більш жорсткі санкції щодо України з боку Росії. Перш все, непростими будуть переговори про ціну газу, розв'язати які Москва планує за допомогою Митного союзу", - вважають в Ерсте Банку.
При цьому аналітики нагадують, що виробництво сирів є надзвичайно важливою галуззю, Росія є ключовим ринком, і галузь вже ставала жертвою санкцій, коли в січні 2006 року Росія заборонила імпорт молочної продукції.
"Заборона тривала майже рік. Політична вмотивованість кроку була очевидна, у тодішнього президента Віктора Ющенка були дуже натягнуті відносини з Москвою. Схоже, що і зараз заборона на експорт українських сирів несе політичний відтінок", - вважають аналітики.
Вони вказують на той факт, що непрямим доказом цього є те, що з 250 виробників сирів заборону на імпорт отримали саме два найбільші підприємства.
Нагадаємо, що офіційний Київ заявляв, що модель взаємодії України з Митним союзом у форматі 3+1, в першу чергу, повинна базуватися на основі принципів прагматизму і взаємовигідної співпраці.
Разом з тим, віце-прем'єр Сергій Тігіпко заявляв раніше, що Угоду про асоціацію з Євросоюзом і Митний союз - це два режими, які не можуть існувати одночасно на відміну від угод України про ЗВТ з СНД і з ЄС, бо вони базуються на стандартах СОТ.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас