Експерт: Депутати вирішили і далі контролювати спрощенців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Депутати вирішили і далі контролювати спрощенців

Казна та Політика
1124
Ініціатива депутата Юрія Каракая (фракція Партії регіонів) щодо заборони на проведення фактичних перевірок суб'єктів господарської діяльності, які працюють за спрощеною системою оподаткування, не пройшла в процесі доопрацювання в профільному комітеті Верховної Ради.
Таку заяву зробив керуючий партнер PSP Audit Дмитро Сушко.
За його словами, в тексті консолідованого законопроекту "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення деяких податкових норм" відсутнє положення про заборону на проведення перевірок "спрощенців", яка раніше обговорювалася і пропонувалася до прийняття.
Однак експерт відзначив позитивні доопрацювання парламентського комітету щодо розширення переліку випадків не застосування до "спрощенцям" штрафних санкцій за порушення податкового законодавства протягом 2012 року.
"Якщо раніше запропонований штраф в 1 грн не був актуальним для більшості можливих порушень, то тепер взагалі пропонується введення мораторію на застосування штрафних санкцій. Це стосується порушень порядку розрахунку і повноти сплати сум єдиного податку, правильності заповнення податкових декларацій, сплати єдиного податку в розмірі 15% для платників першої і другої групи у разі здійснення діяльності, не зазначеної у свідоцтві", - зазначив він.
За його словами, згідно із законопроектом, в 2012 році пропонують не застосовувати адміністративні штрафи за неправильне заповнення книги обліку доходів і витрат.
Серед позитивних нововведень законопроекту Сушко виділив положення щодо сплати екологічного податку: "Для багатьох підприємств це питання вже забрало чимало сил на відстоювання своїх прав. Зокрема, ще на сьогодні положення Податкового кодексу призводять до багаторазового оподаткування екологічним податком операції з розміщення одних і тих самих відходів. Це відбувається по всіх стадіях руху відходів - від місця виникнення до місця поховання".
"Зараз пропонується законом визначити розміщення відходів як постійне (остаточне) перебування або захоронення таких відходів", - зазначив аудитор.
Це, на думку Сушка, звільнить від зайвого податкового навантаження підприємства, які виробляють та/або тимчасово зберігають такі відходи, переклавши обов'язок з нарахування та сплати податку на тих, хто розміщує відходи на остаточне перебування і поховання.
Крім того, за його словами, законопроектом "нарешті внесена ясність в порядок перерахунку податкового кредиту з необоротними активами, уточнено положення щодо умовного продажу і виписані особливості реєстрації платниками ПДВ тих, хто обрав спрощену систему оподаткування".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас