Експерти: Індія вже в 2012 р. стане найбільшим імпортером вугілля в світі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Індія вже в 2012 р. стане найбільшим імпортером вугілля в світі

Енергетика
306
Індія вже в цьому році стане найбільшим імпортером вугілля в світі, обігнавши нинішнього лідера - Китай. Таку розстановку сил пророкують аналітики Citigroup. Згідно з підрахунками експертів, Делі планує закупити 118 млн тонн вугілля за кордоном. Плани Пекіна на 16 млн тонн менші, передає телеканал "Росія 24".
Вугілля - основний вид палива для індійських електростанцій. І видобувають в країні цієї сировини менше, ніж споживають. Звідси дефіцит електроенергії і, як наслідок, зниження темпів економічного зростання. Приміром, в III кварталі 2011 р. показники впали до мінімальних за останні 2 роки. А найбільші електростанції, включаючи Reliance Power і Adani Power, змушені коригувати плани щодо введення нових потужностей. Довелося навіть призупинити програму будівництва нових електростанцій. На цей проект планувалося витратити 36 млрд дол.
Китай йде іншим шляхом. Енерговитрати теж зростають, але Піднебесна розраховує на свої сили, нарощуючи видобуток вугілля: тільки в цьому році - на 200 млн тонн. Це в 2 рази більше, ніж в 2011 р. Паралельно скорочується імпорт: на 40 млн тонн цього року.
Австралія зараз є одним з головних постачальників вугілля в Китай та Індію. Також великим постачальником вважається Індонезія. Проте вже в цьому році в Китай почне поставляти вугілля Монголія, де зараз знаходиться найбільше в світі неопрацьоване родовище вугілля - "Талван Толгой".
Лідер на ринку імпорту вугілля зміниться вже другий раз за останні два роки. У 2011 р. Китай, збільшивши енергоспоживання на 12% (до 182,4 млн тонн), обійшов Японію, яка була найбільшим покупцем вугілля з 1975 р. У свою чергу, Японія знизила закупівлі на 5,1% до 175,2 млн тонн за рахунок спаду споживання коксівного вугілля сталеливарними підприємствами.
У Японії споживання енергетичного вугілля у фінансовому році, який завершиться 31 березня, знизиться на 0,2%, прогнозує Інститут економіки в сфері енергетики (IEEJ). Якщо ядерні реактори в Японії не відновлять роботу, споживання енергетичного вугілля в 2012-2013 фінансовому році підвищиться на 8,3%, а якщо їх робота відновиться влітку, споживання знизиться на 7,2%, за розрахунками IEEJ.
Нагадаємо, світовий видобуток вугілля становить 4,7 млрд тонн на рік. Однак у всіх країнах в останні роки проявляється тенденція до зниження його видобутку, оскільки воно поступається місцем іншим видам енергетичної сировини - нафті і газу. У низці країн видобуток вугілля стає нерентабельним у зв'язку з відпрацюванням найбільш багатих і пластів, що порівняно неглибоко залягають. Багато старих шахт закриваються як збиткові.
Перше місце з видобутку вугілля займає Китай, за ним йдуть США, Австралія та Росія. У 2011 р. видобуток вугілля в світі досяг історичного максимуму за десятиліття.
Нагадаємо, в Україні за підсумками 2011 р. було видобуто 81,8 млн т вугілля, що на 8,8% більше, ніж за підсумками попереднього року.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас