Китай в 2012 р. посилить динаміку освоєння ринків, що розвиваються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай в 2012 р. посилить динаміку освоєння ринків, що розвиваються

Казна та Політика
204
Китай має намір в поточному році посилити динаміку освоєння ринків, що формуються, особливо ринків країн, що розвиваються, заявив сьогодні заступник міністра комерції КНР Чжун Шань на загальнонаціональній нараді з питань імпорту та експорту.
Проаналізувавши ситуацію із зовнішньою торгівлею Китаю, Чжун Шань сказав, що в Китаї спостерігається високий ступінь залежності від торгівлі з Європою і США й малі масштаби товарообороту з країнами, що розвиваються. В даний час в головних світових економічних суб'єктах, які страждають від боргової кризи, відзначена тривала економічна депресія і ослаблення попиту, посилення динаміки освоєння ринків країн сприятиме створенню нових джерел зростання експорту для адаптації китайської економіки до врегулювання світової торгово-економічної ситуації.
За словами Чжун Шаня, в майбутньому пріоритет зовнішньої торгівлі Китаю буде відданий приблизно 30 країнам з ринками, що формуються, у тому числі країнам Азії, Європи, Африки, Америки, Індії, ПАР, частині арабських країн, а також країнам, що володіють багатими ресурсами і мають важливе стратегічне місце в світі.
Нагадаємо, в рамках візиту голови КНР Ху Цзіньтао в Україну в червні 2011 р. Київ і Пекін домовилися активно розвивати двосторонню торгівлю. Була створена комісія зі співробітництва між урядом України і урядом КНР. Серед основних напрямків для нарощення співпраці між Україною і Китаєм були названі торгівля, енергетика, машинобудування, медицина і фармацевтика, науково-технічна, авіаційна, космічна, освітня та культурна сфери та сільське господарство.
Віце-прем'єр Клюєв тоді заявляв, що у сфері промисловості окрема увага приділяється подальшому розвитку співпраці в галузі літакобудування. Перш за все, мова йде про взаємодію ДП "Антонов" з китайською промисловою корпорацією AVIC, розширення поставок авіаційних двигунів і запасних частин до них, надання відповідних сервісних послуг, заявив перший заступник глави уряду України. Також обговорювалися спільні проекти зі створення літаків різних модифікацій.
Також сторони домовилися про внесення змін та доповнень до Програми українсько-китайського співробітництва в космічній галузі на 2011-2012 роки.
В рамках засідання Комісії досягнута домовленість про участь китайської компанії "Науково-технічна державна компанія Tiandi Science & Technology Cо. в модернізації технічного обладнання шахт України. За підсумками роботи Комісії було підписано відповідну угоду між цією китайською компанією та Міністерством енергетики та вугільної промисловості України.
Сторони обговорили можливості залучення провідних китайських підприємств до модернізації транспортної інфраструктури України, виконання безперешкодного здійснення контейнерних перевезень за маршрутом Китай - Україна - країни Західної Європи.
У 2011 р. товарооборот між Україною і Китаєм перевищив 8,7 млрд дол. Про це раніше повідомив посол КНР в Україні Чжан Сіюнь. За словами посла, експорт товарів з Китаю в Україну становить 60%, а експорт з України в Китай - 40% від загального товарообороту між країнами. Крім того, Чжан Сіюнь підкреслив, що керівники обох країн поставили завдання до кінця 2012 р. вийти на рівень 10 млрд дол. в двосторонній торгівлі.
Згідно з даними доповіді Гонконзько-Шанхайської банківської корпорації (HSBC), Китай стане найбільшою державою за обсягом товарообороту не пізніше ніж в 2025 р., а його частка в загальносвітовому обсязі складе 13%. За прогнозами, до кінця 2025 р. обсяг товарообороту Китаю зросте на 146%, а до 2015 р. темпи його зростання будуть приблизно в 4 рази більші від світового показника.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас