Соціолог: Грецькі політики і суспільство приймуть кредитну угоду з ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Соціолог: Грецькі політики і суспільство приймуть кредитну угоду з ЄС

Казна та Політика
176
Політики і суспільство в Греції налаштовані на прийняття кредитної угоди з ЄС, незважаючи на нещодавню хвилю масових протестів. Таку думку висловив РИА Новости у вівторок глава грецької соціологічної компанії ALCO Костас Панагопулос.
Єврогрупа в ніч на вівторок схвалила 130-мільярдне фінансування Греції і наказала приватним власникам грецького боргу на 206 млрд євро списати 53,5% від номіналу. Метою угоди є скорочення боргу країни до 120,5% ВВП до 2020 року. В обмін Греція погодилася на багаторічну програму бюджетної економії та структурних реформ.
"Одне з небагатьох положень, з якими згодна в Греції більшість, - це те, що ми повинні залишитися в єврозоні за всяку ціну. Тих, хто так вважає, 65-70%. У цьому суспільство згодне з сьогоднішньою політичною системою, і це основа для того, щоб йти вперед. До того ж я не вважаю, що є інший шлях", - сказав Панагопулос.
За його словами, нинішня угода є "тяжкою, але справедливою". Пріоритетність фінансування зовнішнього боргу, якої вимагає ЄС, Панагопулос не вважає чимось унікальним. Він нагадав про приклад США, де в 2011 році дебати в конгресі про підвищення стелі зовнішніх запозичень поставили під питання фінансування внутрішніх зобов'язань держави, поки не був досягнутий політичний компроміс.
Соціолог не вважає зростання популярності лівих популістських партій в Греції свідченням того, що після дострокових виборів, запланованих на квітень, Греція може відмовитися від виконання зобов'язань за угодою з ЄС.
"Я не думаю, що у політиків буде можливість вчинити інакше (не дотримуватися угоди)... Політичним силам доведеться пристосуватися до складної реальності", - вважає глава соціологічної компанії.
За його словами, політичні сили, які вимагають оголошення дефолту і виходу Греції з єврозони і ЄС, такі як впливова Комуністична партія Греції, не є виразниками думки більшості громадян.
"Вони не представляють більшу частину суспільства і не будуть становити більшу частину наступного парламенту", - сказав Панагопулос.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас