Індонезія може ввести заборону на експорт руди вже в цьому році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індонезія може ввести заборону на експорт руди вже в цьому році

222
Індонезія може ввести заборону на експорт мідно-нікелевих руд уже в травні 2012 року, повідомили агентству "Інтерфакс-Китай" кілька джерел у галузі.
Раніше планувалося, що експорт руд буде припинений з початку 2014 року.
Індонезійський міністр з питань енергетики та мінеральних ресурсів Jero Wacik минулого тижня підписав розпорядження, що передбачає збільшення внутрішнього виробництва металів і забороняє з 2014 року експорт руд, що містять нікель, золото, мідь, залізо і боксити.
Тим часом, як вважають джерела агентства "Інтерфакс-Китай", заборона може бути введена раніше, що буде мати серйозні наслідки для Китаю, який у 2011 році імпортував 25,6 млн тонн нікелевмісну руди з країн Південно-Східної Азії, на які припадає близько 53% китайського імпорту цієї сировини. Філіппіни поставили минулого року близько 22 млн тонн руди в Китай.
"Норільський нікель", який цікавиться придбанням мідних родовищ в Індонезії, не розцінює новину про можливу зміну законодавства цієї країни як негативну, повідомили "Інтерфаксу" в ГМК. "Обмеження на вивезення руди передбачалося і раніше. Зміщення термінів на наших планах ніяк не позначиться", - заявив представник компанії. "Норнікель" як і раніше вивчає ринок Індонезії та оцінює перспективи реалізації власних проектів, остаточне рішення щодо них ще не прийнято. Крім того, "Норнікель" і не планував вивозити з Індонезії руду, компанія хотіла переробляти її на міделиварному заводі, який збиралася будувати в цій країні спільно з місцевою Nusantara Smelting.
Регулювання індонезійського імпорту є гарячою темою серед трейдерів та інших учасників галузі, але операції поки не перервані, повідомило одне з джерел агентства "Інтерфакс-Китай". На його думку, заборона може виявитися непрацездатною, бо слабо розвинена інфраструктура Індонезії, особливо нерозвиненість енергосистеми країни, перешкоджатиме компаніям в бажанні локалізувати виробництво металів.
Індонезія має достатні ресурси вугілля і нікелю, але відстань між родовищами є дуже суттєвою, що при нерозвиненості інфраструктури створює проблеми з точки зору потужності переробних заводів. Незважаючи на нещодавні інвестиції в інфраструктуру, буде дуже складно доставляти потрібну кількість вугілля на переробні потужності до введення мораторію на експорт сировини, вважає джерело. Родовища нікелевих руд зосереджені в західній частині острова Сулавесі (центр країни), вугільні ресурси - на острові Суматра (захід Індонезії).
Ціни на нікель зростають в короткостроковій перспективі за рахунок очікувань ринком дефіциту, викликаного індонезійським мораторієм. З грудня 2011 року ціна нікелю підвищилася на 15% на тлі позитивної економічної статистики США та поповнення складських запасів у Китаї. У довгостроковій же перспективі на ціни буде негативно впливати проблема перевиробництва. У вересні 2011 року Міжнародна дослідницька група з нікелю передбачила надлишок в 70 тис. тонн на світовому ринку нікелю в цьому році в порівнянні з 17 тис. тонн в минулому році.
Потужність мідеплавильного заводу, про плани з будівництва якого в Індонезії "Норнікель" повідомив минулої весни, може скласти до 400 тис. міді. Сировину для заводу "Норнікель" планував поставляти з індонезійських родовищ, переговори про придбання яких вів з урядом країни. Параметри проекту "Норнікель" поки не оприлюднив, тому що не вирішив питання з забезпеченням заводу сировиною.
Партнер "Норнікелю" Nusantara в серпні 2008 року заявив про плани будівництва в Бонтангу (острів Борнео, провінція Східний Калімантан) мідеплавильного заводу щорічною продуктивністю 200 тис. тонн міді. Інвестиції в проект оцінювалися в $850 млн. Планувалося, що сировиною завод забезпечуватимуть місцеві підрозділи американської Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc (PT Freeport Indonesia) і Newmont Mining Corp. Частина мідного концентрату Nusantara хотіла імпортувати. Будівництво заводу планувалося почати в 2009 році, запустити - у другій половині 2011 року. Подібний завод претендував би на друге місце за масштабами в Індонезії після заводу Gresik на Східній Яві.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас