Експерти заявили, що ЄС зможе прожити без іранської нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти заявили, що ЄС зможе прожити без іранської нафти

Енергетика
235
ЄС впорається з несподіваним припиненням поставок нафти з Ірану, тому що покупці вже готуються до введення ембарго на іранську нафту, сказав директор з енергетичних ринків та безпеки Міжнародного енергетичного агентства (IEA) Дідьє Уссен.
Ціна нафти Brent в понеділок перевищила $121 за барель після повідомлення Ірану про припинення експорту нафти в Великобританію та Францію.
"Ми вважаємо, це повідомлення не вплине на ринок, тому що Франція і Великобританія вже перестали купувати нафту в Ірану", - сказав Уссен.
За даними джерел в галузі, європейські покупці нафти ще до заяви Ірану скоротили закупівлі більш ніж на третину, або 300.000 барелів на добу, готуючись до ембарго, яке вступить в силу 1 липня.
"По-друге, зима підходить до кінця, а у другому кварталі європейські НПЗ зазвичай проводять профілактику", - сказав Уссен.
Країни-учасниці IEA повинні тримати запаси нафти на випадок перебоїв у постачанні, і в минулому році агентство скористалося цими запасами після зупинки експорту з Лівії. За словами Уссена, агентство готове знову відреагувати подібним чином у разі потреби.
Бельгія, Чехія та Нідерланди також перестали купувати іранську нафту, а Греція, Іспанія та Італія скоротили закупівлі, повідомила в понеділок представник Єврокомісії Марлен Хольцнер. Минулого тижня вона сказала, що країни ЄС мають запаси нафти на 120 днів, хоча Євросоюз вимагає, щоб запаси становили не менше 90 днів.
Нагадаємо, один з двох найбільших покупців іранської нафти в Китаї - компанія Unipec, донька Sinopec - скоротить цього року закупівлі нафти в Ірані.
Поставки іншому найбільшому китайському покупцеві - державному нафтотрейдеру Zhuhai Zhenrong - залишаться на колишньому рівні і складуть 240 тис. барелів на добу.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас