Аналітик: Знижка в 10% є занадто низькою для України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітик: Знижка в 10% є занадто низькою для України

Енергетика
734
Можлива знижка в 10% на російський газ є для України занадто низькою, прокоментував старший аналітик Dragon Capital Денис Саква інформацію ЗМІ про те, що Газпром згоден надати Нафтогазу знижку на газ після того, як деякі європейські споживачі домоглися від російської монополії аналогічного скорочення ціни, пише Корреспондент.
Раніше повідомлялося, що більш значну знижку, як і раніше, Росія готова надати лише в разі створення СП між Газпромом і Нафтогазом України для управління українською ГТС.
"Ми вважаємо, що знижка в 10% є занадто низькою, щоб компенсувати поточну високу базову ціну контракту, через яку вартість газового імпорту для України є завищеною в порівнянні з іншими європейськими країнами, незважаючи на різницю у вартості транспортування (оскільки Україна розташована поруч із Росією, Газпром несе витрати на транспортування газу лише до кордону між двома державами)", - сказав Саква.
Таким чином, додав він, однакова ціна газу для України та інших європейських країн означає, що Газпром отримує більш високий прибуток від поставок палива в Україну.
За підрахунками експерта, перекачка газу через українську ГТС обходиться Газпрому приблизно в 36 долар/тис. м3, при цьому ще 40-50 долар/тис. м3 коштує транспортування палива з України до Німеччини, найбільшого споживача російського газу серед європейських країн.
"Виходячи з принципу net-back, базова ціна газу для України повинна бути знижена, за нашими оцінками, на 70-90 долар/тис. м3 у порівнянні з ціною для Німеччини, або до 350-370 долар/тис. м3 (без урахування додаткової знижки в 100 долар/тис. м3, про яку Україна домовилася в 2010 р. в обмін на продовження терміну перебування російського Чорноморського флоту в Севастополі на 25 років до 2042 р. - дана знижка застосовується в даний час при здійсненні розрахунків за газ з Росією)", - пояснив він.
При цьому старший аналітик Dragon Capital вказав на той факт, що Росія, як і раніше, наполягає на тому, що вища знижка на газ для України може бути надана лише у разі створення СП між Газпромом і Нафтогазом України для управління українською ГТС.
"Таким чином, ми очікуємо продовження двосторонніх переговорів і вважаємо, що вони навряд чи завершаться до проведення президентських виборів у Росії, запланованих на 4 березня", - резюмував він.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас