ЄС вистачить нафти на 4,5 роки, навіть якщо він позбудеться постачань з Ірану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС вистачить нафти на 4,5 роки, навіть якщо він позбудеться постачань з Ірану

Енергетика
408
Запасів нафти в Євросоюзі достатньо, щоб обійтися без поставок з Ірану протягом чотирьох з половиною років, заявила прес-секретар Єврокомісії Марлене Хольцнер, передає РИА Новости.
Глави МЗС і лідери 27 країн Євросоюзу 23 січня на зустрічі в Брюсселі схвалили ембарго на поставки нафти з Ірану. В рамках цього пакету санкцій передбачається, що до 1 липня всі члени Євросоюзу, які закуповують нафту у Тегерана, повинні будуть повністю згорнути імпорт з цієї країни. Зараз компанії ЄС шукають заміну постачальникам нафти з Ірану.
"Навіть якщо не буде інших імпортерів, які заміняють Іран, у нас вистачить нафти, щоб замінити поставки з Ірану на 4,5 року", - сказала вона. Хольцнер повідомила, що за законодавством, у кожної країни ЄС повинні бути резерви нафти для забезпечення споживачів протягом 90 днів. "Зараз (в цілому по ЄС) цей обсяг більший, його вистачить на 120 днів", - уточнила вона. Оскільки імпорт нафти з Ірану становить лише 5,8% від загального обсягу імпорту "чорного золота" в Євросоюз, тобто частка невелика, запасів вистачить на такий тривалий термін, пояснила Хольцнер.
Раніше повідомлялося, що значні обсяги нафти для своїх економік імпортують з Ірану Греція, Італія та Іспанія.
Крім того, компанії Греції, країни, яка рятується від дефолту зовнішніми кредитами від держав єврозони і Міжнародного валютного фонду (МВФ), мають більш зручні умови контрактів, ніж інші країни ЄС, уточнила Хольцнер. За підсумками 2011 року обсяг імпортованої нафти з Ірану в цю країну склав 34,2% від загальної величини імпорту "чорного золота", повідомила прес-секретар ЄК.
Пік поставок припав на вересень 2010 року, коли він склав 70% від загального обсягу імпорту нафти до Греції. Тепер цей показник знижується, повідомляє ЄК.
Хольцнер не уточнила, який обсяг резервів нафти в Греції. "Не можу сказати, чи більший він 90%, чи ні", - сказав вона. Представник ЄК повідомила, що зараз компанії Греції ведуть переговори з іншими країнами-постачальниками нафти, проте в разі потреби поставки, теоретично, можуть бути налагоджені з інших країн ЄС.
"Нафта - це не газ, для його передачі не потрібно трубопроводів. Це паливо можна закуповувати звідки завгодно", - зазначила Хольцнер.
Імпорт нафти з Ірану до Італії в 2011 році склав 12,4% імпорту країни, обсяги поставок скорочувалися з середини 2011 року. "Імпорт у грудні був майже на 50% нижчий від показника червня. Однак нафтопереробні компанії будуть закуповувати іранську нафту настільки довго, наскільки це можливо", - повідомляє Єврокомісія.
Імпорт "чорного золота" до Іспанії склав минулого року 14,9%, обсяги його скорочуються - імпорт січня був приблизно наполовину менший від середньомісячного обсягу 2011 року, уточнює ЄК.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас