Віхи тижня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віхи тижня

Казна та Політика
901
Президент "полюбив" підлеглих з чималим резонансом. Юлія Тимошенко таки здалася іноземним лікарям. Юрій Луценко виступив на суді з останнім словом у форматі політичного маніфесту. Леонід Черновецький відмовився від участі у виборах мера.
П'ятнашки Януковича
Президент вирішив компенсувати вузькість своєї лави запасних несподіванкою перестановок в системі влади. Коментарі політологів щодо переходу Андрія Клюєва з перспективного поста першого віце-прем'єра в "відстійник" РНБО можна порівняти з повідомленнями про несподіване падіння на землю супутника Землі. Втім, ситуацію драматизувати рано, навряд чи досвідчений політик виявиться настільки непристосованим до внутрішньовидової конкуренції. Виборами можна займатися з в Радбезі, який знав більш славні часи, ніж секретарство там Раїси Богатирьової. Її призначення міністром охорони здоров'я та гуманітарним віце-прем'єром навряд чи є прощенням колишніх політичних гріхів, дарованим Януковичем. Причини зльоту Раїси Василівни - кадровий голод і бажання Віктора Федоровича тримати баланс у взаємозаліках з маршалами українського бізнесу.
Це вміння главі держави доведеться продемонструвати під час призначення першого віце-прем'єра. Обіцянка Миколи Азарова внести кандидатуру на цю посаду викликає більше єхидних коментарів, ніж реальних прогнозів. Хоча в списку претендентів знайомі всі особи (Ірина Акімова, Сергій Арбузов, Валерій Хорошковський), логіка дій Януковича не дозволяє виключити раптову появу "темної конячки". Навіть дивно, що на посаду прем'єра якось припинили сватати Віктора Ющенка, який встиг відмовитися від балотування в одномандатному окрузі і пообіцяв піти за списком націонал-демократичного об'єднання. Цікаво було б побачити тих патріотично налаштованих політичних камікадзе, які готові на безславний захід кар'єри в компанії з гуру персонального дауншифтингу.
Медогляд у форматі драми
Тим часом колишній прем'єр нарешті дозволила оглянути себе групі лікарів, серед яких іноземних ескулапів було більше, ніж вітчизняних. Представники МОЗ не поспішають повторювати озвучений Євгенією Тимошенко діагноз "грижа", запрошені з Канади та Німеччини лікарі результати огляду не коментують з етичних причин. Зате генеральний прокурор Віктор Пшонка в рамках освоєння паралельних професій висловив упевненість, що Юлії Тимошенко не потрібні ні стаціонарне лікування, ні оперативне втручання.
Сергій Власенко і Євгенія Тимошенко дотримуються іншої думки, вимагаючи негайного звільнення Юлії Володимирівни і наголошуючи на поганому стані її здоров'я. Якщо логіка дій Тимошенко-молодшої зрозуміла, то захисник екс-прем'єра, схоже, захопився формуванням свого іміджу непримиренного борця за справедливість. З боку це виглядає не завжди акуратно. На тлі загострення теми стану здоров'я Юлії Тимошенко навіть дивно, що її соратники пожертвували отримані Романом Забзалюком за перехід в "Реформи заради майбутнього" 450 тисяч доларів на лікування хворих дітей, а не свого лідера.
Виступ на перспективу
Не має ілюзій щодо влади Юрій Луценко, і це він спробував продемонструвати в своєму останньому слові в Печерському суді. Протягом двох годин лідер "Народної самооборони" з цитатами і образними порівняннями виносив власний вирок команді Януковича, напучував соратників і навіть прозондував громадську думку закликами повернутися до парламентсько-президентської республіки і вибирати генерального прокурора і голову Верховного Суду разом із главою держави. Помітно, що Юрій Віталійович не має надій щодо своєї долі, але каятися в обмін на пом'якшення вироку не збирається. Він прекрасно розуміє, що його нинішній образ страждальця за свободу буде затребуваний в Україні ще довго.
Цікаво, що політик, який колись став жертвою удару не Віталія Кличка, а Юрія Луценка, Леонід Черновецький, вирішив нагадати про себе. Він звинуватив своїх недругів у шельмуванні свого світлого образу і пообіцяв більше не балотуватися в мери Києва. Лідеру "УДАРу" після перемоги над Дереком Чісорою саме час визначатися з напрямком головного електорального удару.
Євген Магда
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас