Спікер Думи може підняти газове питання під час зустрічі з Януковичем та Азаровим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спікер Думи може підняти газове питання під час зустрічі з Януковичем та Азаровим

Енергетика
209
Спікер Держдуми РФ Сергій Наришкін під час зустрічі з Президентом України Віктором Януковичем в понеділок може обговорити так зване газове питання, повідомляють РИА Новости.
"Я не виключаю, що воно (газове питання - ред.) буде піднято під час зустрічі з Януковичем і Азаровим (Микола Азаров - прем'єр-міністр України)", - сказав Наришкін.
Зазначимо, що спікер Держдуми перебуває з робочим візитом в Україні і в понеділок має намір провести зустріч з президентом і прем'єр-міністром України.
Нагадаємо, Україна веде з РФ тривалі переговори щодо зниження ціни на газ, яку Київ вважає несправедливою, а самі контракти - кабальними. Росія в обмін на перегляд ціни домагається доступу до управління українською газотранспортною системою. Київ і Москва не відкидають можливість створення консорціуму з управління українською ГТС, але його модель поки не визначена.
Раніше сьогодні українські ЗМІ писали, що Росія запропонувала Україні відновити заморожені з середини січня переговори про зниження ціни газу. Москва пішла на цей крок після того, як знижок - в середньому на 10% - домоглися європейські компанії.
За інформацією Нафтогазу, ціна на російський газ для України в першому кварталі 2012 року становить 416 доларів за тисячу кубометрів, у другому і третьому кварталах складе 418 доларів, у четвертому кварталі - 413 доларів за тисячу кубометрів.
У зв'язку з високою ціною палива Україна заявила про намір знизити закупівлі російського газу в 2012 році з передбачених контрактом 52 мільярдів кубометрів газу до 27 мільярдів кубометрів. Разом з тим, в РФ стверджують, що час для переговорів щодо обсягів закупівель палива на цей рік вже втрачено: річний контрактний обсяг може бути змінений не пізніше, ніж за півроку до початку поставок.
Контракт Газпрому і Нафтогазу містить умову "бери або плати", яка поширюється на 80% обсягу закупівлі газу, передбаченого за контрактом. Виходячи з річного контрактного обсягу на 2012 рік 52 мільярди кубометрів, Україна повинна оплатити не менш 41,6 мільярда кубометрів газу.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас